Bezienswaardigheden in Sittard

27/07/2023
412
bezienswaardigheden sittard

Je verwacht het misschien niet, maar Sittard is een stad met heel veel bezienswaardigheden. Sittard wordt vaker gezien als een klein stadje waar wel iets te beleven valt, maar dit valt in het niet bij bijvoorbeeld Maastricht. Toch heeft deze charmante stad meer te bieden dan je in eerste opzicht zou verwachten. Het is namelijk een charmante stad in het zuiden van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. Dit zie je dan ook terug aan de gebouwen die in deze stad staan. In dit artikel gaan we deze bezienswaardigheden in Sittard benadrukken en je hier meer over vertellen.

Marktplein - Het Hart van de Stad

Ook wel bekend als het kloppende hart van Sittard. Dit is een van de meest levendige plekken in de stad. Bezoekers vinden hier prachtige verzamelingen van historische gebouwen, waaronder het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouwe van het Heilig Hart Basiliek. Bovendien komt de markt hier bijna iedere dag tot leven en vind je hier verschillende kraampjes met lokale en niet lokale producten. Het marktplein is dan ook een van onze aanraders voor Sittard.

Onze-Lieve-Vrouwekerk - Een Architectonisch Meesterwerk

Schuilt in jou een historicus of vind je oude gebouwen fascinerend? Dan ben je zeker op de juiste plek in Sittard. De stad staat namelijk vol met oude gebouwen uit de tijd van de middeleeuwen, gouden eeuw of renaissance. Voor de historicus en geschiedenis liefhebber is hier dus genoeg te zien. De tweede bezienswaardigheid in Sittard die we in deze blog behandelen, is misschien wel het mooiste gebouw in Sittard.

Vlak achter de markt verstopt in een van de zijstraten staat een prachtige middeleeuwse kerk met de naam "Onze-Lieve-Vrouwekerk". Voor de bewoners van Sittard staat deze kerk ook bekend als de grote kerk. Het bouwwerk is een indrukwekkend voorbeeld van Gotische architectuur en is voorzien van prachtige aankleding in zowel de binnen- als buitenkant van de kerk. De kerk staat verder bekend om de prachtige glas-in-loodramen die voorzien zijn van veel afbeeldingen en illustraties. Al met al straalt dit een soort magie uit richting de kerkbezoekers en de stad zelf. Als klap op de vuurpijl heeft de kerk een prachtig eeuwenoud orgel en kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht over de stad.

Kortom ben je een dag , weekend of week in Sittard? Breng dan zeker een bezoekje aan dit meesterwerk van architectuur.

Lees ook:  Bezienswaardigheden Lelystad
Museum Het Domein

Museum Het Domein - Moderne Kunst en Cultuur

Voor de kunstliefhebber is er ook genoeg te beleven in Sittard. Op 5 minuten loopafstand van het station ligt namelijk het museum "Het Domein". Dit hedendaagse museum toont een variërende mix van tentoonstellingen en beeldende kunst (zoals design en fotografie) uit allerlei verschillende kunststromingen. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster en dit geeft een unieke sfeer aan de gehele ervaring. Kortom een van de betere bezienswaardigheden in Sittard.

Het museum staat bekend om haar verschillende uitgesproken "avant-garde" tentoonstellingen. Denk hierbij aan spraakmakende internationale tentoonstellingen op het gebied van fotografie en design. Vooral de jongere helden en hun oudere artistieke inspiratiebron staan hier centraal. Denk hierbij aan invloeden van Isa Genzken, Sean Scully en Sterling Ruby.

De bovenste verdieping van het museum is gereserveerd voor de stedelijke historie en archeologie. Het richt zicht op de voorliefde van het perspectief verleden en heden van deze regio. Dit betekent dat je hier een mix van zowel moderne als klassieke archeologie vindt.

bezienswaardigheden sittard

Een heerlijke wandeling door het stadspark

Wil je even de drukte van de binnenstad ontvluchten ? Of heb je even genoeg van de oude gebouwen en musea? Dan is het Stadspark het ultieme toevluchtsoord. Zowel de inwoners als bezoekers zijn hier in grote overvloed te vinden.

Het stadspark heeft een oppervlakte van 18 hectare en staat vol met prachtige bomen en planten. Onder andere kun je hier een Engelse en Franse tuin vinden. Naast de bomen en planten , ligt er ook een prachtige roeivijver dichtbij het park. In de winter wordt deze vijver, wanneer de temperatuur het toelaat, gebruikt als schaatsbaan. Tenslotte, ligt er een voormalig zwembad in het stadspark. Helaas is deze sinds 1995 niet meer in gebruik en ligt hier nou alleen nog de voorgevel van dit voormalige zwembad.

Het park wordt periodiek gerenoveerd. Zo is er in 2013 een stadsspeelpark aangelegd voor de kinderen en wordt er sinds 2014 actief gerenoveerd in het park en het behoud ervan. De rust die de natuur met zich mee brengt en het grote oppervlakte, maakt dit voor ons een van de aanraders voor Sittard.

Lees ook:  Bezienswaardigheden van Zuid-Holland

Sint-Rosakapel - Een Bedevaartsoord

Op het hoogste punt van Sittard staat de Sint-Rosakapel. Deze kapel is gewijd aan Rosa van Lima. Rosa van Lima wordt gezien als een heilig en belangrijk persoon in de geschiedenis van Sittard. In 1668 heeft Rosa van Lima er namelijk voor gezorgd dat Sittard van de zwarte pest werd bevrijd. Drie jaar later, in 1671, werd zij heilig verklaard

Ieder jaar wordt op de laatste zondag van augustus een processie gehouden, die langs dit kapel trekt. Deze processie trekt veel bekijks op lokaal als internationaal gebied. Veel verschillende lokale fanfares en harmonieën doen mee aan deze processie die traditiegetrouw eindigt bij de Onze Lieve Vrouwe Kerk.

De niet muzikanten vermaken zich vooral op het feestelijk gedeelte van deze traditie. Tijdens Sint Rosa wordt namelijk een grote markt gehouden waar honderden kraampjes staan met verschillende soorten spullen. Deze markt is in heel Nederland bekend en trekt daardoor veel bekijks!

Tenslotte is de Sint Rosa kapel onderdeel van een pelgrimroute. Door het jaar heen wordt deze kapel dan ook bezocht door verschillende gelovigen en pelgrims. Zij blijven hier enkele uren bidden voor de heilige Sint Rosa en trekken vervolgens door naar het volgende bedevaartsoord: Basiliek Onze Lieven Vrouwen Kerk. Dit is dan ook zonder twijfel een van de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in Sittard

Windraak

Windraak - Een Historische Watermolen

Net buiten Sittard ligt Windraak, een klein dorpje dat beroemd is om zijn prachtige watermolen. De Windraakse Molen is een goed bewaard gebleven 19e-eeuwse molen en is een geliefde plek voor fotografen en geschiedenisliefhebbers. Maak een wandeling langs de nabijgelegen Geleenbeek en geniet van de rustige omgeving.

Ook vind je hier in de buurt een café-restaurant waar je heerlijk tot rust kunt komen en kunt genieten van heerlijke streekgerechten. Kortom, een van de leukere bezienswaardigheden Sittard en omgeving

Bekijk ook onze andere bezienswaardigheden

Wij hopen dat je genoten hebt van deze blog over de bezienswaardigheden in Sittard en wat hier allemaal te beleven valt. Hopelijk hebben we je kunnen inspireren om je volgende reis naar Sittard iets interessanter te maken. Naast bezienswaardigheden in Sittard hebben wij ook voor andere plekken in Limburg blogs geschreven. Onder andere: Heerlen, Roermond en Venlo vallen hieronder.

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings