Bezienswaardigheden in Heerlen

24/04/2022
156
rijschool-heerlen

Bezoek je de plaats Heerlen? Dan staan je mooie verrassingen te wachten. Heerlen biedt diverse mooie en interessante bezienswaardigheden. Dat is een bezoek meer dan waard. Niet alleen is er bijvoorbeeld van alles te doen voor iemand die van kunst houdt, ook voor een mooi stuk geschiedenis kun je hier je hart ophalen. Het is alleen jammer om alles in één keer te bezoeken. Daarom zijn er hier eens twee hele bijzonder bezienswaardigheden in Heerlen uitgelicht... 

SCHUNCK het glaspaleis 

Als je een plek nodig hebt die jouw zintuigen verrast en prikkelt dan zit je bij SCHUNCK goed. SCHUNCK is een gebouw met onder andere een museum, een muziekschool, een dansschool en een bibliotheek. Het gebouw is een voormalig warenhuis in 1933 ontworpen door de Heerlense architect Frits Peultz. SCHUNCK wordt gezien als een belangrijk voorbeeld van het nieuwe bouwen in Nederland. Het wordt zelfs als één van de belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw gezien.  

In het gebouw vind je een indrukwekkende architectuur en hoge wandschilderingen. Hier zie je werk van zowel de grote bekende kunstenaars als van nieuwe talentvolle kunstenaars. Regelmatig zijn er ook tentoonstelling waar je je heerlijk door kunt laten inspireren.  

 
Het oudste stenen gebouw van Nederland 

In het Thermen museum beleef je het Coriovallum. Dit is een goed bezocht museum dat ook extra verkeer aantrekt, geeft ook deze rijinstructeur in Heerlen aan. Wat maakt het museum nu zo bijzonder? Het Corriovallum is een Romeinse nederzetting, de start van de plaats Heerlen. In het Coriovallum vind je het oudste stenen gebouw in Nederland: een Romeins badhuis dat gebouwd is tussen 63 en 73 jaar Christus door militairen. De rijksdienst van het Cultureel Erfgoed noemt het niet voor niets een historische mijlpaal. 

Lees ook:  Bezienswaardigheden groene top 4 in Brabant

Dit badhuis is het hart van het Thermen museum. Het is een badhuis dat men destijds steeds groter maakte: in de hoogtijdagen stond er zelfs een voorgevel van 48 meter en een hoogte van 8 tot 10 meter. Ook was er een zwembad. Het badhuis was voor zowel burgers en militairen een bekende en belangrijke ontmoetingsplaats. Tegenwoordig wordt het ook wel de nachtwacht van de Nederlandse archeologie genoemd. Dit geeft de waarde van dit gebouw wel aan... 

heerlen-rijschool

In dit museum krijg je een interessante en memorabele indruk van wat de invloed van de komst van de Romeinen op het leven in Zuid-Limburg was en is. Het was van invloed op de omgeving en ook op de tradities. Verder worden er in het thermen museum worden vaak exposities gehouden. Al met al een museum waar dus meer dan genoeg te zien valt. Daarna kun je zeggen dat je in het oudste stenen gebouw van Nederland was. Een bijzonder ervaring die je niet wil missen, toch? 

Uitgelicht

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Recent

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings