Londen bezienswaardigheden: de 20 populairste attracties

20/12/2023
482
Londen bezienswaardigheden

De Britse hoofdstad Londen, gelegen te Engeland, is al van oudsher een stad die tot de verbeelding spreekt van veel mensen. Niet verwonderlijk is het daarom een van de steden ter wereld met de meeste toeristen per jaar. De zwarte taxi’s, de rode dubbeldekkers en de drukbevolkte London Underground zijn op zichzelf al een bezienswaardigheid. Wat moet je nu echter zien, wanneer je een citytrip naar Londen plant? Kortom: wat zijn in Londen de bezienswaardigheden?

Londen bezienswaardigheden top 20

Bezienswaardigheden in Londen zijn er genoeg, maar om alles te zien moet je er weken kunnen verblijven. De meeste mensen bezoeken Londen in een citytrip van slechts enkele dagen. In die korte tijd wil je natuurlijk zoveel mogelijk van de stad gezien hebben. Daarom zetten wij de 20 populairste bezienswaardigheden in Londen voor je op een rijtje:

 1. Big Ben & the Palace of Westminster
 2. Tower bridge
 3. Tower of London
 4. Westminster Abbey
 5. London Eye
 6. St. Paul’s Cathedral & Millenium Bridge
 7. Buckingham Palace
 8. The Shard
 9. Beroemde pleinen
 10. Winkels en markten
 11. Shaftesbury Avenue
 12. Hyde Park
 13. Primrose Hill
 14. Kensington Gardens
 15. Royal Albert Hall
 16. Shakespeare’s Globe theater
 17. St. James Park
 18. Musea
 19. Notting Hill
 20. The Gherkin

Een andere mooie citytrip is naar de Amerikaanse stad San Francisco. Lees in deze blog meer over de toeristische attracties in deze stad.

Big Ben & the Palace of Westminster

De Big Ben is toch wel de populairste en het meest bezocht van alle bezienswaardigheden in Londen. De Houses of Parliament oftewel de Britse regering zijn gehuisvest in de Palace of Westminster. De Elizabeth Tower grenst aan dit regeringspaleis. De toren wordt in de volksmond ook wel de Big Ben genoemd, ofschoon dit feitelijk onjuist is. De naam van de grote klok in de toren is feitelijk de Big Ben. De klok van de Big Ben is een van de meest nauwkeurige ter wereld en het geluid van de klokken is een beroemd geluid dat synoniem is geworden met Londen.

big ben

Tower bridge

De Tower Bridge is een iconische brug, die zich bevindt over de rivier de Thames in het centrum van Londen, naast de beroemde Tower of London. De brug werd voltooid in 1894 en is een van de meest herkenbare symbolen van de stad. De brug is ontworpen als een beweegbare brug, zodat het midden van de brug omhoog kan worden getrokken om schepen met hoge masten te laten passeren. De kleuren rood, wit blauw, dankt de brug aan het zilveren jubileum van de voormalige koningin Elizabeth II. Binnenin de brug vind je een bezoekerscentrum, waar toeristen de geschiedenis en werking van de brug kunnen ontdekken.

tower bridge bezienswaardigheden londen

Ben je verliefd op de torens van de Tower Bridge geworden? Bezoek dan ook eens de Torre de Lamberti in de Italiaanse stad Verona. Lees in deze blog meer over Verona’s bezienswaardigheden.

Tower of London

De Tower of London ligt naast de iconische Tower Bridge, aan de noordelijke oever van de Thames. Het is een historisch kasteel en fort, dat in 1066 door Willem de Veroveraar gebouwd is. Oorspronkelijk was de Tower of London een koninklijk paleis, maar het heeft in latere tijden meerdere functies gekend, bijvoorbeeld als gevangenis, executieplaats en bewaarplaats van de kroonjuwelen.

bezienswaardigheden london

Westminster Abbey

Westminster Abbey, gelegen tegenover de Palace of Westminster en de Big Ben, is een kerk. In de 10e eeuw werd de kerk opgericht als een Benedictijns klooster, maar in de 13e eeuw werd de kathedraal herbouwd in een gotische stijl, waarna het religieus oord dienst deed voor de kroningen van de Britse vorsten, koninklijke huwelijken en koninklijke begrafenissen. En niet alleen leden van de koninklijke familie zijn er begraven. Ook bekende namen als Isaac Newton, Charles Darwin en Charles Dickens vonden hier hun laatste rustplaats.

westminster abbey london bezienswaardigheden

London Eye

Op de zuidelijke oever van de Thames, gelegen tegenover de Big Ben, vind je een enorm reuzenrad, dat de wereld kent als de London Eye. De London Eye werd gebouwd in 1999 als onderdeel van de op handen zijnde millennium viering. Het reuzenrad is maar liefst 135 meter hoog met een diameter van 120 meter en bestaat uit 32 capsules, die maar liefst 25 man kunnen huisvesten. Een draai van het rad duurt ongeveer 30 minuten. In de London Eye heb je een panoramische view over heel Londen.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in 's-Hertogenbosch
London eye bezienswaardigheden in londen

St. Paul’s Cathedral & Millenium Bridge

Waar je nu St. Paul’s Cathedral vindt, stonden al sinds de zevende eeuw meerdere kerken, die helaas stuk voor stuk door brand verwoest werden. De St. Paul zoals wij die nu kennen, bestaat sinds 1666 na de Great Fire of London. De bekende koepel bevindt zich 111 meter van de grond af en vormt zo een van de meest bekende herkenningspunten van de Britse hoofdstad. Bewonder zowel de binnen- als de buitenkant van de kerk met de prachtige architectuur en de vele verbluffende mozaïeken.

st pauls cathedral bezienswaardigheden london

Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële woning van de Britse monarch sinds 1837. De neoklassieke architectuur en het omliggende St. James Park trekken jaarlijks vele bezoekers. Het paleis is niet alleen een indrukwekkend gebouw met zijn 775 vertrekken, maar ook kennen veel mensen Buckingham Palace vanwege ceremonies en evenementen, zoals de Changing of the Guards. Bezoek Buckingham vooral in de zomer, wanneer een deel van de staatsvertrekken opengesteld zijn voor publiek.

buckingham palace london bezienswaardigheden

The Shard

Een van Londens bekendste gebouwen is de Shard. Deze wolkenkrabber is ontwikkeld door de architect Renzo Piano en geopend voor publiek in 2012. De Shard dankt zijn naam aan zijn volledig glazen exterieur en vorm. Shard betekent namelijk glasscherf in het Engels. Het gebouw is maar liefst 310 meter hoog, waardoor het het grootste gebouw is in het Verenigd Koninkrijk en het op vier na grootste van Europa. Je vindt er 95 verdiepingen, waar kantoren, restaurants en zelfs een hotel zich bevinden. Observatieplatformen met een prachtig uitzicht over de stad vind je op verdiepingen 68, 69 en 72.

london bezienswaardigheden the shard

De pleinen in Londen als bezienswaardigheden

Bij Londens bezienswaardigheden horen ook een aantal bekende pleinen:

 • Trafalgar Square: een groot openbaar plein in het centrum van Londen, genoemd naar de Slag bij Trafalgar in 1805. Het plein heeft een indrukwekkende zuil ter ere van admiraal Nelson en is omgeven door culturele instellingen zoals de National Gallery en de St. Martin-in-the-Fields kerk.
 • Leicester Square: een bruisend plein in het centrum van Londen dat bekend staat om zijn theaters, bioscopen en nachtleven. Het is de thuisbasis van vele beroemde filmfestivals en film-premières.
 • Piccadilly Circus: een drukke kruising in het hart van West End in Londen, met verlichte billboards en reclameschermen.
 • Parliament Square: gelegen aan de voet van de Houses of Parliament en de Big Ben, is Parliament Square een belangrijk politiek en cultureel plein in Londen. Het bevat standbeelden van beroemde Britse leiders, waaronder Winston Churchill en Nelson Mandela.
 • Oxford Circus: een druk verkeersknooppunt en winkelgebied in het centrum van Londen, gelegen op de kruising van de drukke winkelstraten Oxford Street en Regent Street. Het gebied wordt beschouwd als een van de drukste winkelgebieden van Londen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Krijg je geen genoeg van die prachtige pleinen? Bezoek dan ook eens de Spaanse stad Sevilla. Lees in dit artikel meer over de pleinen en andere bezienswaardigheden in Sevilla.

Londen bezienswaardigheden: winkelen en markten

Onder Londens bezienswaardigheden vallen ook een aantal bekende markten en winkels:

 • Camden Market: Camden Market bestaat uit meerdere aaneengesloten markten in de wijk Camden Town, die samen een breed scala aan goederen aanbieden, waaronder vintage kleding, handgemaakte sieraden, kunstwerken, boeken, antiek en meubels. Er zijn ook veel eetkraampjes en -stalletjes die streetfood aanbieden van over de hele wereld.
 • Covent Garden: een voormalige markt in het centrum van Londen, nu omgebouwd tot een bruisende wijk vol met restaurants, winkels, en straatartiesten.
 • Harrods: een beroemd warenhuis in Londen, gelegen in de wijk Knightsbridge. Het werd opgericht in 1834 door Charles Henry Harrod en is sindsdien uitgegroeid tot een iconische winkelbestemming in Londen. Het warenhuis is een toeristische attractie op zichzelf met de kenmerkende Egyptische elementen en een memorial voor Princess Diana.
 • Hamleys: een van de oudste en beroemdste speelgoedwinkels ter wereld. Het werd opgericht in 1760 en is sindsdien uitgegroeid tot een iconische bestemming voor kinderen en speelgoedliefhebbers. De Hamleys-winkel in Londen is gelegen op Regent Street en is verdeeld over zeven verdiepingen.

Shaftesbury Avenue & theater district

Shaftesbury Avenue is een belangrijke straat in West End, bekend om zijn talrijke theaters en nachtleven. Het theaterdistrict op en rond Shaftesbury Avenue is de thuisbasis van veel van de populairste en prestigieuste theaters van Londen, waaronder het Apollo Theatre, het Lyric Theatre en het Palace Theatre.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Bali

Hyde Park

Hyde Park is een van de grootste koninklijke parken van Londen. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 142 hectare. Het park is in de 16e eeuw ontworpen als jachtgebied voor Hendrik VIII, maar sindsdien is het uitgegroeid tot een populaire recreatieplek. Je kunt er fietsen en wandelen, maar er worden ook veel evenementen georganiseerd, zoals concerten, festivals en sportwedstrijden.

hyde park london

Primrose Hill

Primrose Hill is een park in het noorden van Londen, gelegen op een heuvel van ongeveer 63 meter hoog. Het park biedt een prachtig uitzicht over de stad, waardoor je een prachtig zicht hebt over de skyline van de City of London. Primrose Hill is sinds 1841 toegankelijk voor het publiek en biedt verschillende faciliteiten, waaronder speelplaatsen voor kinderen, sportvelden en tennisbanen. Het is ook de thuisbasis van het Primrose Hill Summer Festival en de Primrose Hill Christmas Festival, die jaarlijks duizenden bezoekers trekken.

Londen bezienswaardigheden

Kensington Gardens

Kensington Gardens is een park in het centrum van Londen en maakt deel uit van Hyde Park. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 111 hectare en is genoemd naar het nabijgelegen district Kensington. Het park is de thuisbasis van verschillende beroemde bezienswaardigheden, waaronder het Kensington Palace, het Albert Memorial en de Peter Pan Statue.

kensington gardens london bezienswaardigheden

Royal Albert Hall

De Royal Albert Hall is een beroemd concertgebouw en evenementenlocatie in Londen. Het werd geopend in 1871 door Prins Albert, echtgenoot van koningin Victoria. De Royal Albert Hall heeft een karakteristieke ronde vorm en is een van de grootste en meest prestigieuze concertzalen ter wereld, met een capaciteit van bijna 6.000 zitplaatsen.

royal albert hall

Shakespeare’s Globe Theatre

Shakespeare's Globe Theatre is een beroemd theater in Londen, dat is vernoemd naar het originele Globe Theatre, dat in 1613 door een brand werd verwoest. Het huidige theater werd in 1997 geopend en ligt aan de zuidoever van de rivier de Theems, in de buurt van de originele locatie van het Globe Theatre. Het theater heeft plaats voor ongeveer 1.500 toeschouwers en is vooral bekend vanwege de opvoering van vele toneelstukken van de toneelschrijver William Shakespeare, die er tijdens zijn carrière als acteur en schrijver vele van zijn werken heeft opgevoerd.

Londen bezienswaardigheden

St. James Park

St. James's Park is een van de acht koninklijke parken van Londen en is gelegen naast Buckingham Palace. Het park is ongeveer 23 hectare groot en is vernoemd naar het nabijgelegen paleis van St. James. St. James's park is in de 17e eeuw aangelegd en heeft sindsdien vele veranderingen ondergaan, maar heeft nog steeds zijn kenmerkende sfeer en uitstraling behouden. Het park heeft prachtige tuinen en vijvers, waaronder de beroemde Blue Bridge, die een panoramisch uitzicht biedt op Buckingham Palace.

st james park bezienswaardigheden

Musea

Londen heeft ook een groot aanbod aan musea, die je gezien moet hebben zoals Madame Tussauds, het Sherlock Holmes museum, de Tate en het British Museum. Een voordeel van een museum bezoeken in Londen is dat een bezoek veelal gratis is, zoals bij:

 • British Museum
 • Natural History Museum
 • National Gallery
 • Tate Modern
 • Victoria and Albert museum

Notting Hill

Notting Hill is een wijk in Kensington and Chelsea. Het staat bekend om zijn kleurrijke huizen, levendige straatmarkten en bruisende gemeenschap. Notting Hill is beroemd om het jaarlijkse Notting Hill Carnival, dat elke augustus plaatsvindt en Caribische cultuur viert met muziek, dans en eten. Notting Hill is ook de thuisbasis van Portobello Road Market, een van de meest beroemde straatmarkten ter wereld. De markt is elke dag geopend.

Londen bezienswaardigheden

The Gherkin

The Gherkin is een wolkenkrabber op 30 St Mary Axe, gelegen in het financiële district van Londen. Het gebouw is ontworpen door Norman Foster en werd voltooid in 2003. Het heeft een kenmerkende cilindrische vorm die taps toeloopt naar de top, waardoor het lijkt op een augurk of komkommer. De wolkenkrabber is maar liefst 180 meter hoog en heeft 41 verdiepingen. Het gebouw wordt gebruikt als kantoorruimte van bekende bedrijven als Swiss Re.

the gherkin

Heeft London jouw interesse gewekt? Dan is het zeker een aanrader om ook onze blog te lezen en te ontdekken welke bezienswaardigheden Parijs allemaal te bieden heeft.

Uitgelicht

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Recent

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings