Sevilla is een prachtige historische stad en heeft van alles te bieden. Het heeft zelfs het grootste historisch centrum van Spanje. In Sevilla kun je onder andere genieten van de bijzonder bezienswaardigheden, het lekkere weer, de sinaasappel- en palmbomen, heerlijke tapas, gezellige winkels en de eeuwenoude cultuur. Dit maakt dat wanneer je op vakantie bent in Sevilla je een hoop moet ondernemen om alles te kunnen zien wat de stad te bieden heeft. Je kunt het beste van je balkonnetje afkomen met steigerhout tuinmeubel en een paar stoeltjes en op zoek gaan naar de mooiste bezienswaardigheden van Sevilla. Om je een handje te helpen hebben wij 10 bezienswaardigheden op rij gezet die je zeker moet bezoeken!
El Real Alcázar
Het Real Alcázar (koninklijk paleis) van Sevilla bevindt zich naast de kathedraal. Het koninklijk paleis is een van de meest bezochte monumenten die de stad te bieden heeft. Door de jaren heen is er een hoop verandert aan het Alcázar, dit heeft ervoor gezorgd dat het paleis een unieke architectuur heeft. Het Alcázar bestaat uit meerdere prachtige gebouwen en tuinen, die bestaan uit diverse bouwstijlen. Enkele bouwstijlen die zijn toegepast zijn: Almohade, Mudéjar, Gotisch en Renaissance. De meest opvallende stijl is de Mudéjar stijl, dit is een mix van de Arabische en Christelijke architectuur.
Het paleis wordt nog steeds gebruikt als officiële verblijfplaats van de koninklijke familie, wanneer zij een bezoek brengen aan Sevilla. Daarmee is het waarschijnlijk het oudste koninklijke paleis van Europa dat nog in gebruik is.
Kathedraal en Giralda toren
De kathedraal van Sevilla is het grootste Gotische gebouw ter wereld, en is na de Sint Pieter en St. Paul’s Cathedral, de grootste kerk van Europa. De Catedral de Santa Maria de la Sede werd in de 15e eeuw gebouwd in de plaats van een Moorse moskee uit de 12e eeuw. Van deze moskee zijn enkel het Sinaasappel hof en de Giralda toren van overgebleven. Het doel van de architecten Alonso Martiez, Simon de Colonia en Juan Gil de Ontanó was om een groot en bijzonder gebouw te maken. De bedoeling was dat de generaties na hun zich zou afvragen ‘of ze waanzinnig waren’. De kathedraal is een absolute must-see.
Plaza de Espana
Het overweldigende Plaza de Espana is het bekendste plein van Sevilla. In 1929 werden er voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling, in en rond het Maria-Luisa park, verschillende gebouwen ontworpen. Anibal Gonzalez heeft speciaal voor deze tentoonstelling dit Spaanse plein ontworpen. Het plein heeft een Renaissancestijl met een doorsnede van maar liefst 200 meter. Deze tentoonstelling werd gehouden om op een symbolische manier vrede te sluiten met haar vroegere Amerikaanse kolonies.
Plaza de Toros
De Plaza de Toros in Sevilla is de grootste en belangrijkste arena voor stierengevechten in Spanje. Zo wordt er in april het grootste stieren vecht festival ter wereld gehouden tijdens de feestweek ‘Feria de Abril’. De ovale arena is gelegen in de havenwijk El Arenal. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en biedt plaats aan 13.000 toeschouwers. De Plaza de Toros heeft een unieke barokke facade uit de periode van 1762 tot en met 1881.
Barrio Santa Cruz
De wijk Santa Cruz is een voormalig Joodse wijk van Sevilla. In deze wijk zijn een aantal belangrijke bezienswaardigheden te vinden, zoals het Alcazar paleis en de Giralda toren. De wijk bestaat uit een hoop smalle straatjes en steegjes, waardoor de wijk op een doolhof lijkt. Je kunt hier heerlijk ronddwalen of genieten in een van de restaurants of sfeervolle pleinen. Tegenwoordig is deze wijk met vele witte huisjes het toeristisch centrum van Sevilla. De wijk Santa Cruz mag je niet missen wanneer je in Sevilla bent.
Torre del Oro
De Torre del oro, in het Nederlands ‘toren van het goed’ is gelegen in Sevilla. De 36 meter hoge toren werd in de 12e eeuw gebouwd door de Almohaden. De toren maakte vroeger deel uit van de Moorse stadswal. Deze diende als verdediging van het Alcazar paleis en de rest van de stad Sevilla. Destijds had de toren het doel om de scheepsvaart in Guadalquivir te controleren. Vanuit de toren liep er een zware ketting onder water naar de overkant, om vijandige schepen te verhinderen die de rivier op wilden varen.
De Torre del Oro ligt aan de rivier Guadalquivir en vlakbij de Plaza de Toros. De toren dankt de naam ‘de gouden toren’ aan de bloeiperiode van Andalusië tijdens de periode van de Latijns-Amerikaanse koloniën. Wanneer schepen via Sevilla binnen kwamen, dan konden zij hun lading (goud) hier lossen. Naast een opslagplek is het middelste gedeelte een (adellijke) gevangenis. Een andere reden voor de naam zou zijn dat het tweede gedeelte verguld in goud leek, dit zorgde voor een gouden glans op het water.
Parque de Maria Luisa
Het Parque de Maria Luisa grenst aan het eerder genoemde Plaza de Espana. Door de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling van 1929 kregen de tuinen een centrale rol in Sevilla. Aan de andere kant grenzen de groene tuinen aan de rivier Guadalquivir. De Franse landschapsarchitect Nicolas Forestier en de Spaanse architect Anibal Gonzales mochten vanwege de expositie het park herinrichten en enkele bijzondere paviljoenen ontwerpen. In het park zijn paviljoenen te vinden van onder andere de VS, Argentinië, Mexico, Guatamala, Colombia en Brazilië.
Het park is een oase van rust en is op warme dagen een bron van afkoeling vanwege de schaduwrijke wandelpaden, de fonteinen en mooie beplanting van mediterrane bomen en kleurrijke bloemen. Ook is het park een ideale plek voor een picknick, een romantische wandeling of om te fietsen.
Triana wijk
Triana is de wijk gelegen aan de andere oever van de Guadalquivir in Sevilla. De wijk is bereikbaar via de brug ‘Puente de Isabel II’. Het is een levendige wijk, waar een hoop stierenvechters en flamencodansers vandaan komen. Triana is geen wijk met spectaculaire bezienswaardigheden, maar is een authentieke zigeunerwijk met kleine straatjes om heerlijk doorheen te wandelen. Ondanks dat dit ooit de belangrijkste wijk van Sevilla was, zijn er weinig toeristen te vinden in deze wijk.
Van oudsher lag de Trianawijk centraal ten opzichte van alle belangrijke (water) wegen van de stad. Dit zorgde ervoor dat dit dé handelswijk van Sevilla werd. De wijk stond bekend om zijn typische Azulejos tegels en aardewerk. De Azulejos zijn keramiek tegels met een typisch blauwe beschildering. Na het verzanden van de Guadalquivir werd Triana steeds meer een echte volkswijk.
Metropol Parasol
Op het plein Plaza de la Encarnación van Sevilla staat Metropol Parasol, ook wel bekend als de paddenstoelen van Sevilla. Het bouwwerk werd geopend in 2011 en werd ontworpen door de Duitse architect Jürgen Mayer, die een ontwerpwedstrijd won om het plein een nieuw leven in te blazen. De Metropol Parasol is de grootste constructie ter wereld, met een lengte van 150 meter, een breedte van 70 meter en een hoogt van 26 meter. Mayer won de wedstrijd mede door de manier waarop hij de resten van een Romeinse kolonie in zijn bouwwerk terug liet komen. Oorspronkelijk moest hier een parkeergarage gebouwd worden, maar door de vondst van enkele Romeinse resten, werd dit plan verhindert.
De paddenstoelen van Metropol is niet alleen een houten constructie die het plein bedekt. Ook is het mogelijk om een mooi wandelpad te volgen bovenop de parasols. Daarnaast ligt er bovenop ook nog een terras met een mooi panorama. Verder kun je onder de Metro Parasols een archeologisch museum, winkels en meerdere restaurants vinden.
Basilica de la Macarena
De Macarena basiliek is een neobarok kerkgebouw uit 1949 ter ere van de maagd. Het beeld van de maagd is omring door dure relikwieën, boven het grote altaar. Het Madonnabeeld is een van de bekendste processiefiguren van de stad Sevilla, dit komt door de schoonheid en de decoratie van weelderige gewaden, een gouden kroon en diamanten tranen. De basiliek straalt de nodige kitsch uit met al zijn pracht en praal. Bij de basiliek is ook een klein museum gelegen, genaamd ‘de Schatkamer’.
De omliggende wijk Macarena is de volkswijk van Sevilla en de basiliek is dan ook erg geliefd onder de lokale bevolking. Naast de basiliek ligt de Arco de la Macarena. Deze boos is een overblijfsel van de vestigingswal uit de 12e eeuw. Doordat de Macarena-wijk buiten het toeristische gebied ligt, is dit een van de meest authentieke wijken van Sevilla.