Bezienswaardigheden in Zagreb

02/02/2024
204
Bezienswaardigheden in Zagreb

Heb je alle bekende steden uit Europa (zoals Rome, Valencia, Praag etc.) inmiddels wel gezien, en ben je op zoek naar een originele stad waar veel te doen en zien is? Dan is Zagreb, de hoofdstad en tevens grootste stad van Kroatië, een uitstekende keuze. Zagreb heeft namelijk heel veel leuke bezienswaardigheden, gezellige restaurantjes, musea, winkeltjes en bovendien een bruisend nachtleven. Zo is er voor iedereen wel wat te doen in deze hippe stad. Lees snel verder om erachter te komen wat er allemaal te zien is in Zagreb.

Plein Ban Jelačić

In het hart van de stad ligt het plein van Ban Jelačić. Dit ligt er al sinds 1641, toen hier heel veel markten werden gehouden. Wanneer je een rondje over het plein loopt, kom je veel verschillende stijlen gebouwen tegen, van Post-Modernisme tot Biedermaier tot Art Nouveau. Ook vind je er een interessant miniatuurmodel van de planeet Venus. Dit maakt deel uit van een schaalmodel van de zon en alle planeten van het zonnestelsel, die verspreid door de stad staan. Dit wordt ook wel het ‘Nine Views’ kunstproject genoemd.

Naast dit plein vind je de belangrijkste handelsplaats van de stad. Sinds 1926 vind je hier de Dolac Markt. Deze markt is iedere dag geopend van 7 uur tot in de vroege middag. Als je het leuk vindt om in contact te komen met locals, moet je hier zeker naartoe. Ik heb hier hele leuke mensen ontmoet die hier komen. Je ziet hier vooral veel boeren uit omliggende dorpen die hier hun verse groente en fruit komen verkopen.

Kathedraal van Zagreb

Een van de gebouwen die je echt moet gaan bewonderen als je in Zagreb bent is de kathedraal. Dit is het grootste gebouw van Kroatië en bovendien heeft de kathedraal een prachtige, gotische stijl met veel gouden elementen. De kathedraal werd gebouwd in 1217. In de loop der eeuwen werd de kathedraal een keer vernield door de Mongolen en beschadigd door een aardbeving in 1880, maar steeds werd het gebouw hersteld zodat het weer tot zijn volle recht kwam. Een bijzonder detail wat ik me nog goed kan herinneren is de zuil van de Heilige Maria. Het was een onvergetelijke ervaring om dit mooie stuk architectuur te gaan bezoeken!

Lees ook:  10 Bezienswaardigheden in Boedapest

Kroatisch Nationaal Theater

Het Kroatisch Nationaal Theater is een knap staaltje architectuur en dateert uit eind negentiende eeuw. Het statige goudkleurige gebouw staat in een groot park bij de Trg Republike Hrvatske. Tegenwoordig worden er nog steeds indrukwekkende theater-, ballet- en operavoorstellingen gehouden. Ik heb een van deze voorstellingen bezocht, en dit wil ik iedereen aanraden. Ik ben naar de opera 'Hillary The Witch Goes To Opera' geweest. Dit was de eerste keer dat ik een opera bezocht, maar dit ga ik zeker nog eens doen. Het was een hele speciale ervaring!

Sint-Marcuskerk

Een van de bekendste plekken in Kroatië is de Kerk van St Marcus. Deze schattige kerk heeft een prachtig 19de-eeuws, met mozaïek betegeld dak. Ook de binnenkant van de kerk is opmerkelijk. Hier zijn onder andere een gotische toegangspoort, exclusieve meubels en beeldhouwwerken van Ivan Meštrović te bewonderen. Alleen tijdens erediensten is de kerk open en kun je de binnenkant van het gebouw ontdekken. Houd er wel rekening mee dat het druk kan zijn. De dag dat ik de kerk ging bezoeken was het namelijk er druk, wat mijn ervaring wat minder fijn maakte.

Mirogoj begraafplaats

Het is misschien niet het eerste waar je over nadenkt om te gaan bezoeken, dat snap ik. Maar het is niet zomaar een begraafplaats. Het is een uniek park dat je zal verbazen met zijn mooie architectuur. Als het mooi weer is, moet je hier zeker naartoe gaan. De begraafplaats is bijna 150 jaar oud, en was vroeger eigenlijk een privé tuin. Je kunt hier de beroemde zuilengalerij bekijken. Deze galerij is 500 meter lang en bevat 20 koepels en een kapel. Op de begraafplaats liggen meer dan 300.000 mensen begraven, waaronder bekende Kroaten. De toegang is gratis en de openingstijden variëren per seizoen, dus kijk voor je bezoek even online.

Lees ook:  Onbekende bezienswaardigheden in Rome

Park Maksimir

Ik ben een enorme fan van de natuur, en het bezoeken van een park kan dus niet ontbreken op reis. In Zagreb bevindt zicht het Maksimir Park. Dit is de oudste openbare plek van de stad. In het park vind je verschillende mooien meren, die de aandacht trekken van toeristen en inwoners van de stad. Het centrum van Zagreb was best druk, dus het was fijn om hier even te ontspannen. Ik heb hier heerlijk kunnen wandelen, maar je kunt hier ook fietsen als je dat liever wil. In het park zie je niet alleen natuur, de toegangspoort is namelijk een heel mooi stukje architectuur.

Museum of Contemporary Art

Ik heb niet alleen historische plekken bezocht. Ik ben ook naar het Museum of Contemporary Art geweest. Allen het gebouw is al een beleving. Het museum bezit een collectie van ongeveer 12.000 objecten, waarvan er 600 te zien zijn. In deze collectie kun je werken zien van bekende Kroatische kunstenaars, zoals Julije Knifer en Ivan Picelj, maar ook van buitenlandse kunstenaars. Ik heb hier echt ontzettend mooie dingen gezien! Ik ga normaal niet zo snel naar een museum, maar het werd me sterk aangeraden om hier naartoe te gaan.

Lotrščak Toren

Als laatste ben ik nog bij de Lotrščak Toren geweest in de bovenstad van Zagreb. Deze toren werd in de 13e eeuw gebouwd om de zuidelijke poort van de stadsmuur van Gradec te bewaken. Wat deze toren speciaal maakt, is de middeleeuwse uitstraling, met dikke stenen muren en een kegelvormig dak. Als je omhoog gaat in de toren, heb je een heel mooi uitzicht over een deel van stad. Het uitzicht is het bezoek zeker waard! Iedere dan om 12.00 uur wordt er vanaf de toren een kanonschot afgevuurd. Dit is al sinds de 19e eeuw een traditie.

Ben je op zoek naar de mooiste natuur in Europa? Bekijk dan deze blog met de mooiste natuur bezienswaardigheden van Europa.

Uitgelicht

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Recent

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings