Bezienswaardigheden in Nederland waterland

13/05/2022
161
waterkering

Water en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk maar aan het landschap waarin polders, dijken en allerlei meren en rivieren te zien zijn. Zonder alle bescherming om ons land heen, zou een groot deel van Nederland overstromen. Hiervoor hebben we in ons land allerlei keringen, en daarmee bedoelen we niet de waterkering douche maar de andere waterkeringen. Denk bijvoorbeeld aan de dertien Deltawerken die we hebben in ons land, die ons beschermen tegen hoogwater. Daarnaast beschikt Nederland over dammen, sluizen en stuwen, allemaal om Nederland leefbaar te houden. In dit artikel benoemen we de leukste bezienswaardigheden in Nederland die met water en niet met water te maken hebben

Leuke bezienswaardigheden in Nederland met water

Allereerst de bezienswaardigheden in Nederland waar water een grote rol speelt. Hieronder hebben we de drie leukste voor je uitgezocht en kort omschreven waarom je naar deze attracties of culturele plekken moet gaan.

De Deltawerken

Om maar meteen met de grootste beschermer in ons land te beginnen: De Deltawerken. Deze dertien deltawerken vormen de grootste stormvloedkering ter wereld. Wist je dat deze zelf behoren tot één van de zeven wereldwonderen? Bezoek bijvoorbeeld Neeltje Jans, waar je met het hele gezin kunt leren over de Deltawerken en over de watersnoodramp van 1953. De waterkering, de Oosterscheldekering, is een mooie bezienswaardigheid van 9 kilometer lang die in 80 minuten de hele Oosterschelde kan afsluiten. In Zeeland, tijdens Expeditie Delta, kun je de Deltawerken beleven op de fiets tijdens een route van 214 kilometer.

delta werken nederland bezienswaardiheid

De Beemster en de Schermer

Een andere mooie bezienswaardigheid, wat tot het UNESCO Werelderfgoed hoort is de Beemster en de Schermer. Bezoek Noord-Holland om deze landwinning uit de 17e eeuw te ervaren en maak een fietstocht langs de mooiste herenhuizen en authentieke dorpjes. Dit laat zien dat men vroeger al goed wist hoe zij land in konden polderen, namelijk met molens. Al is het geen waterkering, de droogmakerij van land zorgde voor vruchtbare klei, waardoor agrariërs en veehouders konden verbouwen op de grond.

Giethoorn

Houd je van leven op het water, dan moet je vast en zeker een bezoek brengen aan Giethoorn. Het ontstaan van dit dorp begint bij veenontginners, die veenlagen verwijderden zodat moeras verdween en water overbleef. Het dorp in Overijssel is een omgeving vol met meren, rietlanden en bosgebieden. Door de ontginning van het veen ontstond een landschap met veel water, waardoor de bewoners bouwden op de eilandjes ertussen. Om deze te kunnen bereiken bouwden ze houten bruggen tussen de eilandjes. Het biedt net als de waterkering veel historie met zich mee en bij een bezoek aan Giethoorn kun je zelf met het typisch Gieters bootje varen: de punter. In de omgeving van Giethoorn kun je nog terecht bij oude Zuiderzeestadjes zoals Blokzijl en Vollenhove, waarbij je langs oude panden, kerken en kastelen kunt wandelen. Let er namelijk wel op dat je Giethoorn binnen enkele uren wel gezien hebt, waardoor het aan te raden is om bijvoorbeeld Zwolle te bezoeken of pretpark Slagharen.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in de provincie Utrecht
waterkering

Leuke bezienswaardigheden zonder water in Nederland

Naast de bezienswaardigheden met water, zijn er ook veel bezienswaardigheden zonder water in Nederland. De lijst hiervan is zeer lang daarom hebben we er een paar uitgekozen om in deze blog verder uit te lichten. Daarbij, zijn deze bezienswaardigheden ook nog eens zeer kindvriendelijk

Apenheul

In Apenheul zijn er ontzettend veel apen te vinden in allerlei soorten en maten. Het leuke aan Apenheul is dat de apen overal vrij rondlopen. Sommige springen zelfs op je of ze staan bij je. Daar moet je natuurlijk wel van houden. Maar kinderen die apen helemaal geweldig vinden zullen hier helemaal geen moeite mee hebben. Je kunt in Apenheul zelf ook nog een leuke speurtocht doen. Dit is perfect als je wilt dat je kinderen ook nog iets leren op een leuke manier. Dit uitje is ook leuk voor iedereen uit het gezin, kinderen van de peuteropvang, oudere kinderen en voor jou als ouders zelfs ook.  

apenheul nederland

Spoorwegmuseum

Zijn jij of je kind gek op treinen? Dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het spoorwegmuseum. In dit museum vind je de gehele geschiedenis over treinen, verschillende treinen door de jaren heen en nog veel meer.Het spoorwegmuseum is zeer leerzaam voor jou en je kinderen, extra leuk voor de treinfanaat dus! Je kinderen hebben veel vrijheid in dit museum en kunnen oude treinen beklimmen en trienen bewonderen. Ze kunnen ook een pad doorwandelen en dan komen ze in een ruimte waar ze een koptelefoon krijgen en dan kunnen ze genieten van informatieve en leuke verhalen over treinen.

spoorweg museum Nederland

Madurodam

Iedereen kent Madurodam wel. Het is en blijft een leuk uitje metof zonder kinderen. Mocht je nou echt niet weten wat Madurodam is, dan zal ik het even kort vertellen. In Madurodam kan je heel Nederland bekijken in het klein. Ontzettend leuk en interessant. Zo zien je kinderen namelijk meer van Nederland dan alleen de eigen buurten. Ook blijft Madurodam een plek waar je terug blijft komen. Ze vernieuwen namelijk constant en er is altijd wel iets nieuws te beleven voor de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld doen alsof je een DJ bent en je kunt verschillende indoor activiteiten doen, die geschikt zijn voor jong en oud. Ook de voetbalfans zullen zich hier prima kunnen vermaken.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Padua
Madurodam Nederland

Dagje Amsterdam

Kennis maken met de hoofdstad van Nederland? Dat is voor iedereen leuk, ongeacht de leeftijd. Amsterdam staat bekend om zijn omvang en om het aantal activiteiten die je hier kunt doen. Moeders en dochter houden zich zoet met het shoppen in de vele winkelstraten die Amsterdam rijk is, terwijl jij met je zoon naar een leuk uitje kunt gaan, zoals Madame Tussauds. Dit wassenbeeldmuseum ligt ook gelijk tegenover het koninklijk paleis Amsterdam. Zijn jij of je kinderen fan van Ajax? Dan is het ook een aanrader om een bezoekje te brengen aan Bijlmer Arena. Hier kun je een vette stadion tour volgen , die je alle hoeken en gaten van het stadion laat zien. Ook leer je hier veel interessante feiten en weetjes over je favoriete voetbalclub.

Pretparken en avontuurlijke uitjes in Nederland

Zijn deze uitjes voor jou te saai of niet intens genoeg? Geniet jij van een beetje adrenaline tijdens een uitje of wil je juist actief bezig zijn? Ook dan is Nederland nog steeds erg geschikt. Naast de musea, culturele bezienswaardigheden en bouwwerken, vind je in Nederland ook veel pretparken en andere avontuurlijke uitjes. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet

De Efteling

In een lijst voor uitjes in Nederland kan de Efteling echt niet ontbreken. Ondanks dat we allemaal de Efteling wel kennen en vrijwel allemaal wel een keer naar de Efteling zijn geweest blijft dit een grote favoriet. Mocht je echt nog nooit met je kinderen naar de Efteling zijn geweest is dit wel echt een aanrader, je kinderen zullen het namelijk geweldig vinden! Het is natuurlijk wel een uitje wat aan de duurdere kant is maar gelukkig kun je wel een paar keer per jaar sparen voor korting bij onder andere de Albert Heijn.

Nederland bezienswaardigheden efteling

Ziplinen

Dit is een uitje voor de avonturiers onder ons en de wat oudere kinderen voor de veiligheid. In Scheveningen kun je namelijk ziplinen boven de zee, hoe vet is dat! Het is natuurlijk niet een activiteit die veel tijd in beslag neemt maar daarom kan dit samen met een dagje Scheveningen. De pier zelf is natuurlijk ook leuk om te bekijken en je kunt er natuurlijk ook een heerlijk stranddagje van maken. In Scheveningen zelf is er namelijk ook nog genoeg leuks om te doen voor jong en oud.  

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs met bezienswaardigheden? Lees dan eens onze blog over “bezienswaardigheden in Yucatan"

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings