Bezienswaardigheden in Bergen

15/02/2024
273
bergen bezienswaardigheden

De tweede grootste stad van Noorwegen is Bergen. Aan de voet van schilderachtige bergtoppen en aan de rand van een helderblauwe fjord vind je deze stad. In 1070 werd Bergen gesticht en dit werd de belangrijkste en grootste stad in middeleeuws Noorwegen. Tot op de dag van vandaag is het een bruisende toeristische stad. Ben jij van plan om naar deze stad te gaan? Lees dan dé mooiste bezienswaardigheden in Bergen in deze blog!

Bergen bezienswaardigheden: Bryggen

Houd je van historie en vind je het leuk om oudere plekken te bezichtigen? Dan is Bryggen een van de bezienswaardigheden in Bergen die je niet mag missen. Het is namelijk het historische centrum waar je langs de kade loopt tussen de middeleeuwse Hanze-gebouwen. De gebouwen zijn zo kleurrijk! Echt prachtig om hier doorheen te lopen. Sinds 1979 staat Bryggen ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Noorwegen heeft prachtige gebieden zoals Bergen, maar daarnaast nog velen andere mooie bezienswaardigheden? Klik hier voor meer informatie.

bryggen, bergen bezienswaardigheden

Bergenhus

Een andere bezienswaardigheid in Bergen met veel geschiedenis is Bergenhus. Dit is een vesting in het stadsdeel Bergenhus, wat vernoemd is naar de vesting. In de vroege middeleeuwen diende deze vesting als koninklijk hof van Noorwegen, en was daarmee het politieke centrum van het land. In die tijd was Bergen nog de hoofdstad van Noorwegen. Bergenhus omvat verschillende gebouwen, daar is Kristkirken is een van. Dit is de eerste kathedraal van Bergen, maar hier zijn alleen nog overblijfselen van te zien. Ook vind je hier de Håkonshallen. Dit is het grootste niet-religieuze middeleeuwse gebouw van Noorwegen. De Rosenkrantztårnet kun je ook niet missen. Dit is een vestingtoren die enkele middeleeuwse gebouwen omvat. Er valt hier genoeg te zien!

Mariakirken

In Bergen heb ik één van Bergens oudste gebouwen mogen aanschouwen, namelijk de Heilige Mariakerk of ook Mariakirken genoemd. Dit gebouw is gebouwd in de 12e eeuw en heeft een romaanse stijl. Ga je naar Bergen in de zomer? Dan heb je geluk, want je kunt hier een rondleiding met een gids volgen. Het is een interessante rondleiding en waar je veel inzichten krijgt over de Mariakirken.

Bryggensmuseum

Het Bryggensmuseum is op een speciale plek gebouwd, namelijk bovenop de resten van de oudste gebouwen in Bryggen. De voorwerpen die tentoon worden gesteld zijn voornamelijk rondom het museum van de oude gebouwen. Erg indrukwekkend om deze voorwerpen te zien en velen waren nog in goede staat.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Venetië

Hanzemuseum

Van buiten is het Hanzemuseum een opvallend gebouw dat uit 1704 dateert. Wanneer je een stap binnenzet leef je meteen in de wereld van Hanzekooplieden. Je ziet vooral middeleeuwse voorwerpen die tentoon worden gesteld. Loop eens langs in de replica’s van kamers die de vroege Hanzekooplieden al gebruikte. Wist je dat je ook vlak bij het oude ontmoetingscentrum van de Hanzekooplieden bent? Dit wordt het Schøtstuene genoemd.

Meer over Bergen bezienswaardigheden: De vismarkt (Fisketorget)

De vismarkt in Bergen is een van de dingen die je gezien moet hebben. In de kleine haven van de stad staan de mensen op de markt voor je klaar met verschillende soorten verse vissen en schaaldieren. De lokale bewoners doen hier hun inkopen, en jij kunt genieten van de specialiteiten van de stad. In sommige kraampjes wordt de vis recht voor je neus bereid. Verser dan dit krijg je het niet.

De markt bestaat uit een open lucht gedeelte en een overdekt gedeelte. De traditionele markt is natuurlijk het buiten gedeelte. Aangezien de markt vrijwel het hele jaar door is geopend, is er een binnen gedeelte voor als het slecht weer is. Dus het maakt niet uit in welke periode van het jaar je naar Bergen gaat, je kunt altijd de vismarkt bezoeken.

Het treintje Fløibanen

De Fløibanen is de enige kabelspoorweg in Scandinavië. De twee wagons vervoeren passagiers naar de top van de berg Fløyen. Met drie haltes onderweg duurt de rit ongeveer 6 minuten, en leg je zo’n 850 meter af. Eenmaal op de berg is er een prachtig uitzicht over Bergen. Ook kun je hier genieten van een lekker etentje in een restaurant, en ook voor de kinderen is er vermaak. Neem wat spulletjes mee en geniet hier de hele dag van het uitzicht. Als je een nagelvijl mee hebt genomen, kun je jezelf voorzien van een mooie manicure. Hier vind je de beste nagelvijlen.

uitzicht fløyen, bergen bezienswaardigheden

De Domkerk van Bergen (Bergen Domkirke)

In het centrum van Bergen vind je De Domkerk. Dit is de hoofdkerk van het bisdom Bjørgvin van de kerk van Noorwegen. Door de tijd heen is de kerk een aantal keren opnieuw opgebouwd en verbouwd, dit als gevolg van brand. Tegenwoordig vind je in de kathedraal een mooi orgel. Deze is geïnstalleerd in 1997 en hier worden regelmatig orgelconcerten mee gegeven. Als je houdt van een stukje geschiedenis, mag je De Domkerk van Bergen dus niet overslaan.

Lees ook:  5 Bezienswaardigheden in Canada

Kunstgalerijen

Als je een kustliefhebber bent is het aan te raden om naar de kunststraat van Bergen te gaan of langs het meer van Lille Lungegårdsvannet. Hier vind je verschillende galerijen die worden tentoongesteld van internationale en Noorse artiesten. Van klassieke tot hedendaagse kunstwerken.

Bergen Aquarium

Ga je op reis met kinderen? Dan kun je een bezoek plannen aan het Bergen Aquarium. Ook als je geen kinderen hebt is dit een leuke activiteit om te ondernemen. Tijdens je bezoek kan het zomaar zijn dat er een zeehonden show op de planning staat! Erg indrukwekkend wat deze dieren kunnen.

Ulriken

Om nog meer te genieten van het uitzicht kun je naar Ulriken gaan. Dit is de hoogste bergtop in Bergen waar je de stad nog beter kunt bekijken. Je kunt ervoor kiezen om naar de top te lopen, maar probeer eens met de kabelbaan naar de top te gaan. Zo ben je niet vermoeid als je de top bereikt en kun je elke seconde genieten van het uitzicht.

Damsgård Manor

Aan de rand van Bergen vind je een landhuis uit de 18e eeuw dat tot op de dag van vandaag er prachtig uitziet. Je zult hier maar wonen! Het gebouw is momenteel tijdelijk gesloten, dus je kunt het alleen van de buitenkant aanschouwen.

Troldhaugen

Het huis van de componist Edvard Grieg vind je in Troldhaugen. Het huis is omgedoopt naar een museum waar je zijn werk en leven kunt bekijken. Klik hier voor meer informatie op de website. Je zult je verbazen hoeveel spullen er in goede staat zijn en dat je op deze manier meer over het leven van de componist te weten komt.

Bergen bezienswaardigheden

Er zijn veel bezienswaardigheden in Bergen. Een plek waar je niet snel stil zult zitten! Het is een perfecte locatie wanneer je houdt van geschiedenis, cultuur en kunst. Maar ook als je op zoek bent naar iets avontuurlijks, want je kunt hoog in de bergen komen met de trein, kabelbaan of lopend! Ga jij Bergen in Noorwegen bezoeken? Of wil je toch liever naar de zon? Lees dan in deze blog welke bezienswaardigheden er zijn in Sicilië.  Als jij een lezer bent die liever van je eigen land geniet, weten we je ook alles te vertellen over de leukste bezienswaardigheden op de Waddeneilanden.

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings