De mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen

17/09/2021
86
persoonlijk voedingsschema

Maak kennis met de mooie natuur van Noorwegen. Met een lengte van liefst 1800 kilometer van noord naar zuid, is elke meter een traktatie. Van steden waar het nooit donker lijkt te worden tot bizarre kleurschakelingen van de fjorden en het noorderlicht. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Noorwegen.

Lysefjord: Preikestolen

Zo’n 600 meter boven een fjord staan is iets wat niet vaak voor komt. De Preikestolen is een spectaculair ‘plateau’ die boven het zuidelijkste Lysefjord uittorent. Zorg dat je je hike naar de Preikestolen meteen bij zonsopkomst begint, zo voorkom je de drukte. Het is een stevige klim naar de top, dus zorg dat je goede wandelschoenen aanhebt. Na ongeveer twee uur klimmen tussen het stenen gebergte kom je aan op het plateau, van 25 vierkante meter. Hier heb je een bijzonder uitzicht op het Lysefjord en de omliggende bergen.

Kleurrijke huisjes aan de Kade van Bergen

Het mooie, kleurrijke stadje Bergen, gelegen aan de kust, is na Oslo de grootste stad van Noorwegen. Bergen ziet er een beetje uit als een dorpje. De kade is gevuld met kleurrijke, houten handelshuizen. Trek je niks aan van het geruchte dat het er tweehonderd dagen per jaar regent. Dit is om te voorkomen dat iedereen afreist naar het geliefde stadje.

Wandel door de historische wijk Bryggen of koop verse zalm op de vismarkt in de haven. Hier is genoeg verse vis te vinden, dat ook veel voorkomt in de restaurants die in het stadje liggen. Je kunt je persoonlijk voedingsschema het beste voor een keer aanpassen, en genieten van de verse vis, die overigens ook erg gezond is. Ook kun je de ruim 420 meter hoge Floyenberg beklimmen. Vanaf de berg heb je een bijzonder uitzicht over de stad.

De Lofoten

De Lofoten is niet zomaar een eilandengroep. Deze prachtige archipel boven de poolcirkel staat bekend als een van de mooiste natuurschatten ter wereld. Midden in de Noorse zee, aan de westkust van Noorwegen liggen tientallen eilanden, een plek waar de temperatuur nooit boven de 13 graden stijgt. Het is een ruig, ongerept landschap. De zandstranden zijn er erg uitgestrekt en afgelegen. Tussen de imponerende bergen liggen kleine vissersdorpjes schuil, waar papegaaiduikers en zeearenden vredig wonen.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Den Haag

De bergen in met de Flåmsbana  

Het kleine dorpje Flåm, wat maar 500 inwoners telt, is gelegen aan het Aurlandsfjord. Dit is een erg uitgestrekt gebied, met een prachtige natuur. Je kunt de ‘Flåmsbana’ nemen om door de bergen te kunnen reizen van het plaatsje Flåm naar Myrdal. Het spoor is maar 20 kilometer lang, maar heeft een stijging van 865 meter. Dit betekent dat het een van de steilste spoorlijnen ter wereld is.

De trein rijdt in een uur tijd langs hoge bergtoppen, diepe valleien en watervallen. Hij rijdt door twintig tunnels en stopt bij verschillende haltes. Onder andere bij de 669 meter hoge waterval Kjosfossen.

Sognefjord

Dit is een van de mooiste wandelgelegenheden van Noorwegen. Het fjord loopt 204 kilometer diep het binnenland in. De bodem ligt zo’n 1300 meter beneden zeeniveau. Dit komt omdat het miljoenen jaren geleden is uitgesleten door enorme ijsmassa’s. Het is als het ware een grote droom voor wandelaars, waar je loopt tussen de rotsige inhammen, bergdorpjes en mooie watervallen.

Ålesund

Ook wel het Venetië van Noorwegen genoemd. Er lopen net als in Venetië kanalen tussen de straten door. Ålesund is de Noorse art-nouveaustad, gebouwd op drie eilanden: Hessa, Aspoy en Norvoy. De stad werd in 1904 voor een groot gedeelte verwoest door een brand, maar daar is nu niks meer van te zien. Na de brand werd de stad weer snel opgebouwd. De stad bestaat uit eigenzinnige gebouwen van bakstenen, die beïnvloed werd door de Duitse jugendstil.

Beleef de stad vanaf het water en peddel met een kajak langs de houten huizen. Voor een mooi uitzicht kun je de Aksla-berg. Hier heb je uitzichtpunten Fjellstue en Kniven, die je een prachtig uitzicht geven op de stad, de bergen van Sunnmore Alpen en de eilanden die Ålesund omringen.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Lissabon

Tussen de vogels op Runde

Wanneer je een echte vogelaar bent, dan is het vogeleiland Runde iets voor jou. Het eiland is gelegen nabij Ålesund, aan de westkust van Noorwegen. Er wonen ongeveer 150 mensen op het eiland, maar tijdens het broedseizoen (van februari tot augustus) nemen meer dan 500.000 vogels het eiland over. Hiervan zijn er zo’n 100.000 papegaaiduikers, die symbool staan voor Runde. Overdag zweven ze boven de zee, in de avond komen ze pas aan land.

Bekijk het noorderlicht in Tromsø

Het noorderlicht is een natuurspektakel dat je ooit gezien moet hebben. Het groen, paars en rood licht wordt veroorzaakt door zonnewind. Hierbij worden grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd. Hoe verder je naar het noorden reist, des te groter de kans dat je dit prachtige natuurverschijnsel zult zien. De grootste kans om het noorderlicht te kunnen zien is de stad Tromsø. i

Toch is het niet zeker dat je het noorderlicht altijd zult zien. Om het noorderlicht te zien moet het natuurlijk donker zijn. Om in de winter naar Noorwegen te gaan, vergroot je de kans om het noorderlicht te zien. Gelukkig is er in de buurt genoeg te doen, waardoor je toch een prachtige ervaring hebt gehad in het prachtige Noorwegen. Zo kun je een tocht maken met een huskyslee, door de besneeuwde natuur van Noorwegen.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

Recent

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

10 Bezienswaardigheden in Boedapest

© Bezienswaardighedenin - 2023
Made with
Web Wings