Bezienswaardigheden in Gdansk 

18/02/2023
182
bezienswaardigheden gdansk

Polen is een van de mooiste landen in Oost- Europa. Naast dat er veel natuur in Polen te bewonderen is, zijn er ook een aantal prachtige historische steden. Een van de meest bekende steden in Polen is natuurlijk Krakau. Desondanks zijn er nog veel andere steden die ook een bezoek waard zijn. Een voorbeeld daarvan is Gdansk. Welke bezienswaardigheden in Gdansk niet mogen worden overgeslagen bij een bezoek aan deze stad, zullen we toelichten in deze blog!

De oude stad van Gdansk 

De oude stad van Gdansk staat bekend als het historische centrum. Dit gedeelte staat voornamelijk bekend om zijn prachtige architectuur in verschillende stijlen. De meeste gebouwen zijn na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd, maar het oude stadshuis uit de 16e eeuw is een van de belangrijkste gebouwen van de stad. Er is dan ook een museum in het gebouw te vinden waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de omgeving. Wil je graag meer weten over historische bezienswaardigheden? Je leest het hier! 

De Langstraat is misschien wel de belangrijkste straat in het historische centrum van Gdansk. Deze straat komt uit op de Lange Markt en is het toeristische hart van de stad. Je vindt er onder andere cafés, restaurants en winkels. Door de gekleurde huizen heeft deze straat een erg gezellige sfeer.  

De Kraanpoort 

De haven is zeker een van de bezienswaardigheden in Gdansk die je niet mag overslaan bij een bezoek aan deze stad. Sinds de middeleeuwen was deze plek een centrum voor handel en heeft het een belangrijke rol gespeeld in de economie van Polen en zelfs Europa.  

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Praag

Bij het water kun je ook de Kraanpoort bewonderen. Dit is een havenkraan en poort die bestaat uit twee torens van steen. In het midden heeft deze havenkraan een houten gedeelte waarmee goederen en vracht werd opgetild. Naast dat deze bezienswaardigheid prachtig is, is het ook een onderdeel van het Nationaal Maritiem Museum, een museum waar je alles kunt leren over de Poolse scheepvaart.  

Bezienswaardigheden Gdansk

De Groene en Gouden Poort  

Wanneer je de Langstraat gaat bezoeken in Gdansk is de kans groot dat je de Groene en Gouden Poort vanzelf ook voorbij loopt. Deze twee poorten zijn namelijk te vinden aan de twee uiteindes van de Langstraat. De Gouden Poort bevindt zich aan de westkant van de Langstraat. Deze poort is in de 17e eeuw gebouwd, maar moest naar de Tweede Wereldoorlog worden heropgebouwd. Je kunt de Gouden Poort herkennen aan de wit met gouden versiersels en die standbeelden die de 7 deugden doen representeren.  

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog 

Het Museum van de Tweede Wereldoorlog is een museum dat in het noordoosten van Gdansk ligt. In dit museum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Polen, maar ook andere gebieden van Europa. Er zijn onder andere verschillende foto's en video's te bekijken. Daarnaast is het museum ook in bezit van een grote collectie aan voorwerpen uit die tijd. Iets wat ervoor zorgt dat dit museum enorm opvalt, is de architectuur van het gebouw. De bijzondere kubusachtige vorm van het gebouw is het bezoek alleen al waard.  

Lees ook:  Bezienswaardigheden in de Randstad

De Mariakerk 

De laatste bezienswaardigheid die je zeker niet mag overslaan in Gdansk is de Mariakerk. De Mariakerk is een kathedraal in het midden van het centrum. Deze kathedraal staat erom bekend dat het een van de grootste baksteenkerken ter wereld is. Zo is de kathedraal maar liefst 105 meter lang. De kathedraal is gebouwd in de 14e en 15e eeuw en was van oorsprong een evangelische- lutherse kerk. Tegenwoordig is de kathedraal zowel van binnen als buiten te bewonderen. De kathedraal staat namelijk vol met de mooiste schilderijen en kunstwerken. Daarnaast is het mogelijk om de toren te beklimmen, zodat je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de stad.  

Vind je Gdansk een prachtige stad en wil je meer goedkope vakantiebestemmingen bezoeken? Je leest er meer over in deze blog!  Wil je meer naar West-Europa reizen? Bezoek dan de Britse hoofdstad Londen. In deze blog zetten we voor je op een rijtje, wat je daar echt gezien moet hebben.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings