In elk dorpje of stadje zijn er wel een aantal historische bezienswaardigheden terug te vinden. Want daar waar mensen waren, zijn er getuigen van die aanwezigheid. Natuurlijk kan je een hunebed in de verste verte vergelijken met impressionante piramides die uitkijken over het woestijnlandschap. En er zijn nu eenmaal historische bezienswaardigheden die beter zijn gepreserveerd dan anderen. Maar welke historische bezienswaardigheden de moeite zijn en je dus moet gezien hebben? Dat is minder eenvoudig te bepalen.
Hieronder lijsten wij onze top tien op. Natuurlijk blijft zo'n lijstje altijd een beetje subjectief, maar wat ons betreft mogen deze tien bezienswaardigheden nooit ontbreken in het reisverhaal van een wereldreiziger. Ontdek je ze samen met ons?
1. Angkor Wat, Cambodja
Angkor Wat is niet alleen het grootste religieuze monument ter wereld, maar zijn geschiedenis strekt ook uit tot de vroege twaalfde eeuw toen men met de bouw van het monument begon. Het was oorspronkelijk een hindoetempel, maar tegen het einde van de twaalfde eeuw had het de transformatie naar een boeddhistische tempel succesvol vervolmaakt. De tempel werd aan Vishnoe gewijd en is ongelijk goed behouden. Zo groeide het uit tot een ware toeristische trekpleister. Niet voor niets heeft de tempel zelfs een plaatsje weten te veroveren op de vlag van het land.
Niet alleen omwille van zijn historische meerwaarde is de tempel overigens een bezoekje waard. Angkor Wat wordt immers ook geroemd omwille van de manier waarop de architectuur in haar volle harmonie toch de grandeur weet te omarmen. Logischerwijs kreeg de Cambodjaanse Tempelstad ook van ons een eerste plaats in deze top tien toegeschreven.
2. Machu Picchu, Peru
Als we Angkor Wat de Tempelstad noemen, dan mogen we Machu Picchu de stad der raadsels noemen. Deze Peruviaanse mysterieuze stad is misschien wel de bekendste plaats van Zuid-Amerika. Of toch voor zij die houden van historische bezienswaardigheden.
De stad werd in de twaalfde eeuw door de Inca's gebouwd en is buitengewoon ontoegankelijk. Hierdoor is men het er niet helemaal over eens welk doel de stad zou hebben gediend. Sommigen opperen dat het een buitenverblijf was van enkele edelen, anderen schrijven het dan weer een rol als fort toe. Tot slot zijn er weer enkelingen die beweren dat het een onderdeel vormde van een rijke plantage. Elke theorie kent haar eigen critici en niets is zeker, buiten het feit dat de verlaten stad impressionant oogt. Daar kun je van op aan.
Wanneer je Machu Picchu bezoekt, is het een aanrader om dit via het Canpaq Nanpad te doen. Dagelijks worden er maar zo'n vijfhonderd bezoekers over dit pad toegelaten en ook lastdieren zijn er verboden, maar het biedt wel een authentieke weg naar de verloren stad. Hier ontdek je niet alleen een woonzone, een militair gebied en verschillende godsdienstige gebouwen, maar ook de impressionante zonnewijzer die op de top van de stad een impressionant uitzicht achter zich laat. Wonderbaarlijk!
3. Taj Mahal, India
De Taj Mahal is een indrukwekkend mausoleum gebouwd in de zeventiende eeuw. Het was Shah Jahan die het grafmonument liet bouwen voor zijn echtgenote Mumtaz Mahal. Hij moet zijn dierbare vrouw wel heel graag gezien hebben, want het mausoleum is volstrekt symmetrisch en beschikt over de meest verfijnde decoratie die als kalligrafieën uit de Koran over het ingelegd steenwerk en de marmeren reliëfs lopen. Zijn vrouw kreeg een monument dat eeuwen later nog steeds door miljoenen bezoekers wordt vereerd.
Sommigen roemen het om zijn rol als historische curiositeit en als symbool van de Mogoldynastie, anderen omarmen dan weer de bijzondere bouwkunst, terwijl velen het dan weer zien als een ode aan de menselijke liefde die ook grote heersers niet onbewogen laat. Zij zien het als een symbool van de menselijke drang naar liefde. Schrik niet als je hier een huwelijksaanzoek mag aanschouwen.
Hoe dan ook behoort de Taj Mahal tot de zeven nieuwe wereldwonderen en dat hoeft niemand te verbazen. Toch draagt het zeker ook een historisch verhaal met zich mee. Wie goed kijkt zal immers ook de plunderingen door de Maratha's opmerken of zal de restanten van de Britse overheersing ontdekken. De inrichting van de tuin is bijvoorbeeld een veruitwendiging van de Engelse Stijl.
4. Amfitheater van El Djem, Tunesië
Waar voorgaande historische bezienswaardigheden nog in de recente geschiedenis vertoeven, nemen we jou voor dit amfitheater iets verder mee terug in de tijd. In dit amfitheater vochten gladiatoren, was er ruimte voor toneel en werden paardenraces gehouden. En dit voor een publiek van zo'n 35.000 enthousiastelingen. Dat is net zoveel als er toeschouwers in het Philipsstadion van PSV kunnen. Impressionant, vooral wetende dat dit pronkstuk van de Romeinse suprematie niet eens in Rome terug te vinden is. Toch werden er onder andere scènes van het bekende Hollywoodspektakel Gladiator opgenomen.
Het amfitheater is een technologisch hoogstandje uit de derde eeuw na Christus. Zo liepen er verschillende tunnels onder de arena van waaruit wilde beesten met liften in de arena werden gehesen. Hoewel de stenen van het amfitheater rond de zeventiende eeuw werden gebruikt om de bouw van de Tunesische stad El Djem mogelijk te maken, is het amfitheater met zijn afmetingen van 148 x 122 meter erg goed bewaard gebleven. Neem plaats op de tribune en beeld je het spektakel in waar ze eeuwen geleden zo hard van genoten. Gelukkig genieten we vandaag liever van een (h)eerlijke pot voetbal.
5. De tempels van Pagan, Myanmar
In Pagan kijk je uit over een eindeloos arsenaal tempels. In de negende eeuw stonden er zo'n dertienduizend. Vandaag de dag zijn dat er ongeveer tienduizend minder. De zogenoemde pagodes zijn immers heel fragiel. Eroderende wind blaast de tempels langzaam weg en verschillende aardbevingen brachten de reeds aftandse restanten ernstige schade toe. Net daarom moet ook jij de tempels van Pagan zeker bezoeken. Hoe lang deze bijzondere historische bezienswaardigheden nog onder ons zullen zijn, is immers hoogst onzeker.
De stad Pagan heeft de ruimste collectie tempels, stoepa's en ruïnes ter wereld. Toch verbleekt het vaak onder de bekendheid van het Cambodjaanse Angkor Wat. Dit onder andere ten gevolge van het restrictief toeristisch beleid dat in Pagan heerst. Hierdoor kan je de tempels van Pagan echter nog op een authentieke wijze ontdekken zonder over bosjes toeristen te struikelen, hoewel ook daar steeds vaker verandering in komt. Zo snel mogelijk bezoeken, luidt dan ook de boodschap. Wij gaven het dan ook een terechte vijfde plaats in onze top tien.
6. De watervallen van Hiërapolis, Turkije
Wat hebben watervallen te zoeken in een top tien met historische bezienswaardigheden? Weinig. Maar ook alles. Het gaat hier immers niet om echte watervallen, maar om het zogenoemde Kasteel van Katoen waar trapsgewijze kalkterrassen het toonbeeld sieren. Volgens sommigen doet het denken aan watervallen, volgens anderen is het eerder een wolkentapijt. Hoe dan ook wandel je hier tussen de Romeinse restanten, ontdek je Griekse baden, aanschouw je oeroude tempels en exploreer je allerhande andere overblijfselen. Indrukwekkend is dan ook een understatement.
De geschiedenis strekt zich tot voor de geboorte van de Christus uit en dat maakt het alleen nog maar bijzonderder. Het meest opmerkelijke is misschien nog wel het amfitheater van Hiërapolis. Een stuk kleiner dan het amfitheater van El Djem, maar de supporters van voetbalclub Heracles Almelo zouden er zich met z'n 12.000 zeker thuis voelen.
7. Petra, Jordanië
De ruïnes van Petra behoren tot het select groepje complexen van de antieke wereld die ook vandaag nog steeds kunnen betoveren. De architectonische creaties snijden er tussen de steile heuvels en dit gewoon in het midden van de woestijn. Steven Spielberg liet er de film India Jones opnemen, net omdat de verborgen stad zo mysterieus oogt. Van zodra je door de toegangspoort loopt, lijken de bekende verhoudingen niet meer te kloppen en heeft het woord onmogelijk geen betekenis meer. Neem dat maar van ons aan.
Onder westerse toeristen is de historische plaats Petra, de Nabateense hoofdstad, minder bekend. Veel heeft te maken met de angst voor het Midden-Oosten. Aziatische en Arabische toeristen kennen de stad echter al langer en dwalen er via de zogenoemde weg van de façades naar het theater, om vervolg halt te houden aan het paleisgraf.
Verwacht je wel aan een fysiek zware tocht in het midden van de woestijn, waarbij je soms honderden treden moet beklimmen onder de snijdende zon. Gelukkig kan je Petra ook met een muilezel bezoeken. Vooral tijdens één van de vele beklimmingen is zo'n viervoeter een welgekomen hulp.
8. Mesa Verde Nationaal Park, Verenigde Staten
Van de watervallen van Hiërapolis tot het Mesa Verde Nationaal Park: natuur en historie ontmoeten elkaar soms in alle plezier. Dat bewijst ook het Mesa Verde Nationaal Park waar je tot ver voor de Onafhankelijkheidsverklaring menselijke activiteit herkennen zal. Hier kom je terecht in het jaar 550, toen de Pueblovolkeren het gebied bevolkten en er van Europeaanse kolonisten nog lang geen sprake was.
Het Mesa Verde Nationaal Park werd door ene Theodore Roosevelt opgezet. Het doel was volgens hem "de uitzonderlijke werken der mensheid te bewaren". Gelijk had hij. Het park telt immers enkele duizenden archeologische rustplaatsen en honderden grotwoningen. Vooral de Zonnetempel doet dromen van lang vervlogen tijden.
Het Mesa Verde Nationaal Park hoort iedereen eigenlijk eens te bezoeken. Niet alleen omwille van de rijke natuur en de historische bezienswaardigheden, maar ook omdat het de voorgeboorte van een nieuwe natie symboliseert en de moderne suprematie op haar grondvesten doet daveren. Voer tot nadenken, om het met minder gevleugelde woorden samen te vatten.
9. De graftombes van Mycene, Griekenland
Voor deze historische bezienswaardigheid hoef je Europa eens niet te verlaten. Je komt terecht in de epos van De Ilias, waar Homerus je meeneemt naar relikwieën die dateren uit de zestiende eeuw voor Christus. Na het betreden van de Leeuwenpoort word je meegesleurd langs verdedigingsmuren en koepelgraven om vervolgens uit te komen in de Schatkamer van Atreus.
Hoewel de graven in het verleden werden geplunderd, moet het impressionant zijn geweest! De koningen werden er immers in de grootste weelderigheid begraven. Een schat zal je er echter niet meer vinden. Behalve dan een schat aan informatie.
Hoewel het uitzicht over de eindeloze valleien, de onstilbare zee en de in het landschap snijdende gebergtes misschien wel even waardevol is… Wow.
10. Het terracottaleger, China
Tot slot verplaatsen we ons opnieuw naar Azië waar een leger stenen soldaten ons opwacht. We schrijven 210 voor Christus wanneer keizer Qin Shi Huang er wordt begraven. Samen met hem ook zo'n 8.000 soldatenfiguren. Elke soldaat is 100% uniek en meet 1,8 meter. Deze soldaten moesten de keizer zijn eeuwige rustplaats beschermen. Lang deden ze dat ook goed.
Het verhaal van het terracottaleger leest als een eerbetoon aan een overleden heerser. Maar eigenlijk is het veel gruwelijker dan dat. Zij die aan de bouw van het complex hadden meegeholpen werden er immers levend begraven. Zo bleef het een goed bewaard geheim. Niemand kon het nog doorvertellen en het geheel verdween onder een dikke laag aarde. Daar bleef het duizenden jaren verscholen tot in 1974 enkele landbouwers een terracottasoldaat ontdekten en de opgravingen begonnen. Het was meteen de grootste archeologische ontdekking van de vorige eeuw. Tot op heden is het graf van de keizer met al zijn schatten nog steeds niet geopend, uit vrees voor beschadigingen. Het geheim leeft ook na de vondst in 1974 nog steeds verder. Ergens lacht keizer Qin Shi Huang misschien wel in het vuistje.
Wanneer je China bezoekt, mag een bezoek aan het terracottaleger nooit ontbreken. Verwacht je wel aan een legertje toeristen, hoewel dat in de lente- en de herfstperiode iets beter meevalt. Regel uiteraard ook even een gids of maak gebruik van een audiogids. Anders verdwaal je gewoon tussen de duizenden soldaten en mis je het bijzondere verhaal dat achter hun beeltenis verscholen gaat.