Berlijn
berlijn binnenstad

Vraag een willekeurig persoon om drie beroemde bezienswaardigheden van Berlijn te benoemen. Waarschijnlijk hoor je dan het vaakst historische plekken als de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Deze bezienswaardigheden spelen weliswaar een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van deze prachtige stad, maar Berlijn heeft ongetwijfeld nog veel meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld interessante musea, loop door gezellige wijken, bekijk moderne architectuur en proef van de culinaire kant van de Duitse hoofdstad. Juist vanwege de veelzijdigheid van Berlijn vertellen wij wat meer over een paar andere Berlijnse bezienswaardigheden.

 

 

Fernsehturm
Brandenburger Tor

De Fernsehturm

De TV toren van Berlijn is misschien wel de opvallendste blikvanger van heel de stad. Naast de bijzondere bol is het vrij apart dat de toren midden in de stad is geplaatst. Het bouwwerk trad in de tijd van de DDR, om precies te zijn op 3 oktober 1969, in werking. De TV toren diende daarom met name als statussymbool van de politieke en economische macht van Oost-Berlijn. Ook wordt soms gezegd dat de toren werd gebruikt door de Stasi voor personenalarmering, dit is echter nooit bewezen. Na de val van de DDR en de Berlijnse muur, is de toren blijven te bestaan en dient het nu als één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

Gedenkstätte Hohenschönhausen

In Berlijn zijn er een groot aantal herdenkingsplaatsen te vinden, die ons aan de geschiedenis blijven herinneren. Het Hohenschönhausen is één van dergelijke herdenkingsplaatsen die je bezocht moet hebben. Het terrein trekt je terug in de tijd en drukt je met de neus op de feiten met betrekking tot het duistere verleden van Duitsland ten tijde van de Koude Oorlog. De Gedenkstätte Hohenschönhausen is een voormalige Stasi gevangenis, waar duizenden gevangenen hebben vastgezeten. De gevangenen waren Oost Duitsers die tegen de DDR waren, of slechts de schijn wekten tegen de DDR te zijn. Jarenlang werden zij opgesloten onder onmenselijke omstandigheden. Vandaag de dag doet het meer dienst als een soort personenalarmering. De gevallen slachtoffers tijdens de DDR dictatuur worden herdacht en er worden rondleidingen gegeven door ex-gevangenen.

Slot Charlottenburg

Charlottenburg is het grootste kasteel van de Duitse hoofdstad en werd aan het einde van 17e eeuw gebouwd in opdracht van keurvorst Frederik, later koning Frederik I. Het slot is gebouwd als zomerverblijf voor zijn vrouw, Sophie-Charlotte en al kort na de voltooiing werd het gebouw uitgebreid met de Orangerie. Ook werd een koepeltoren toegevoegd en nog veel later werd de oostelijke vleugel geplaatst.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Utrecht