Bezienswaardigheden Cyprus

22/12/2021
159
Cyprus
Cyprus

Cyprus is een heel mooi eiland gelegen in de Middellandse zee in het Oosten. Het ligt 70 kilometer van Turkije af en 105 kilometer van Syrië. Het ligt geografisch gezien in Azië, maar vanwege de cultuur en de politiek beschouwen we Cyprus als een land van Europa. In 1974 was Cyprus een deel van Turkije. Door de noordelijke bezetting van Turkije toen ziet Turkije het noordelijke gedeelte van Cyprus als het Turkse Republiek Noord-Cyprus. Daarmee wordt Cyprus ook wel eens zuid-Cyprus genoemd. De oppervlakte van Cyprus is 9223 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 0,2 keer groter dan Nederland is. Het aantal inwoners op Cyprus is 1221549. Dit is een inwonerdichtheid van 132 inwoners op een vierkante meter. De bevolking van Cyprus heten Cyprioten. Door de tweedeling van het eiland heb je dan ook Turkse Cyprioten en Griekse Cyprioten. Het merendeel behoort tot de Griekse bevolking Cyprus. De twee geloven die op dit eiland overheersen zijn de christenen en de moslims. Met als talen Grieks en Turks spreekt 80% van het eiland ook goed Engels.


cyprus bezienswaardigheden

Ontwikkeld

Een ontwikkeld land wordt Cyprus genoemd. Dit omdat het land een hoge graad van industrialisatie heeft bereikt. Daarnaast heeft het een hoge mate aan arbeidsdeling en kent het een geavenceerde infrastructuur. Met hoge levensstandaarden werdt Cyprus tot een ontwikkeld land benoemd.

Hoe ontwikkelder een land is hoe lager het geboortecijfer blijkt uit onderzoek. Cyprus is een van deze landen waarbij er een laag geboortecijfer is. Een cadeau kopen voor een kind van twee is dan ook door het ontwikkelde land veel gemakkelijker dan bij een onontwikkeld land, terwijl hier de meeste kinderen worden geboren. Bijvoorbeeld een loopfiets voor een 2 jaar oud kind kopen zou hier bijna niet tot nauwelijks voor komen. Een kind ontwikkeld zich met dit soort cadeaus veel sneller. Dit betekent dus dat het onontwikkelde land ook sneller onontwikkeld blijft dan een ontwikkeld land.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Zeeland

Kourion

Kourion is een gebied op Cyprus dat een bezoekje waard is. Het was een oud-Grieks stadje dat aan de klif en de kust van Cyprus ligt. Je hebt hier een prachtig uitzicht en kunt genieten van het lekkere weer op het eiland. Je ziet het omringende landschap in de verte en kunt de middellandse zee op kijken. Naast bekende plekken, zoals het oude theater en het huis van Eustalios zie je ook veel mozaïeken die bewaard zijn gebleven. Ook de Byzantijnse basiliek is nog te bezoeken. Hier zie je de bijzondere zuilen en mozaïeken vloeren van vroeger terug. Door al deze kenmerken is het ook een erg romantische stad.

St Hilarion

De kasteelruïne van Cyprus is de St. Hilarion. Dit is een van de meest geweldige kasteelruïnes in Europa. Dit omdat het een oud gebouw was voor kruisvaarders en het een punt was van vele legendes en mythen. Het bekijken van de verlaten kamers en de restanten van de muren bovenop een gigantische heuveltop zijn te bekijken. Ook hier is een prachtig uitzicht van het eiland te zien.

Karpas Peninsula

Het mooiste stukje natuur op heel het eiland Cyprus is bij Karpas Peninsula. Op dit schiereiland vind je prachtige stranden met ruwe heuvels en mooie dorpjes. Het echte leven van Cyprus is hier heel goed zichtbaar. De bezienswaardigheden die je hier ziet zijn het beroemde Golden Beach en het afgelegen stadje Dipkarpaz.

Nicosia

De hoofdstad van Cyprus is Nicosia. Dit zal ook de meest waarschijnlijke plek zijn waar je land met het vliegtuig als je op vakantie gaat. Het is minder authentiek en meer modern dan op andere gebieden van Cyprus. Ook hier is de groene lijn te zien tussen het Turks en Grieks Cyprus. Het is de enige hoofdstad die namelijk tussen twee landen ligt. Ook is hier een hoge kathedraal te zien en is er een museum over het eiland en de geschiedenis van het eiland.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Zuid-Limburg

Cape Greco

De mooie en populaire kust van Cyprus is Cape Greco. Het ligt verstopt tussen alle toeristische plekken. Het is een schitterend nationaal park in de zuidkust van Cyprus. Je kunt er heerlijk zonnen, zwemmen en mooie wandelingen maken. Ook hier zie je de super azuurblauwe zee met verschillende planten en bloemsoorten.

Troodos

Troodos is een wat ruwer en bergachtiger gebied. Het ligt in het zuidwesten van het eiland en staat bekend om de lokale kerken. Hier liggen de mooiste dorpjes van heel Cyprus zeggen ze. De huizen zijn van steen gemaakt en er liggen kloosters uit de middeleeuwen die versierd zijn met mooie oude schilderingen van vroeger. Deze werden met verf direct op de natte kalk aangebracht.

De koninklijke tombes

Ook liggen er op het eiland koninklijke tombes uit de 4de eeuw voor christus. Dit zijn ondergrondse begraafplaatsen gemaakt van massieve rotsen. Hier rusten de koningen van het eiland. Gelegen ten noorden van de haven Paphos. Ook zijn er romeinse overblijfselen op het eiland te vinden. Waarvan Katho Papos een van de mooiste is.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings