Bezienswaardigheden Wenen

Wenen is een prachtige stad, een mix tussen klassiek en hedendaags. Met bijna twee miljoen inwoners is het een erg grote stad voor Europese omvang, maar het is gemakkelijk te bezoeken.

Het openbaar vervoer is uitstekend, de Wenen zijn vriendelijk en de bezienswaardigheden zijn prachtig. Dus, alvast welkom in Wenen!

In Wenen is heel veel te doen, voor elk type bezoeker. Als je bijvoorbeeld van kunst en muziek houdt, heeft de stad talloze muziekmusea. Het staat tenslotte wereldwijd bekend als de muziekstad. Wenen is ook een goede bestemming voor liefhebbers van kathedralen, paleizen en kastelen, en parken. Kortom, reizen naar Wenen zal zeker een grote verrassing zijn, vanwege de klassieke schoonheid en gevarieerde culturele opties.

Hieronder sommen we wat belangrijke bezienswaardigheden op. Veel plezier bij het ontdekken van al die karakteristieke attracties.

Wiener Staatsoper

De Weense Staatsopera (Wiener Staatsoper) is een van de belangrijkste theaters ter wereld vanwege het hoge niveau van haar producties. Het gebouw uit de XIX eeuw maakt al indruk als je er buiten staat. Laat staan binnen…..je keert terug naar gouden tijden als je deze opera bezoekt.

 

Spaanse Rijschool
Het Reuzenrad

Spaanse rijschool

De meest interessante bezienswaardigheid van Wenen is de Spaanse Rijschool in Hofburg, direct naast het stadscentrum. Hier kan je de bekwame uitvoeringen van knappe Lipizzaner-hengsten bekijken tijdens spectaculaire avondgala’s.

De Spaanse Rijschool in Wenen volgt een meer dan 400 jaar oude zeldzame traditie, omdat dansen die bekend zijn uit de Renaissance niet meer elders worden opgevoerd. Paarden ondergaan een lange training omdat ze zes jaar lang worden getraind voordat ze klaar zijn om in het openbaar te presteren. Ruiters trainen ook minstens tien jaar voor de voorstellingen.

 

Het Reuzenrad

Dit grote rad zie je oprijzen voor het pretpark Prater aan de Donau. Het is het beroemdste reuzenrad van Wenen, maar ook een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Bekend om zijn rode hutten, is het reuzenrad niet alleen een populaire attractie, maar ook een plek voor tal van evenementen.

De rode hutten van het rad zijn een van de meest iconische herkenningspunten van Wenen. Het rad werd gebouwd in 1897 en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verbrand, maar werd in 1947 herbouwd en gerestaureerd.

Als je een kaartje van tien euro koopt, kan je een ritje maken in een rode hut. Je hebt dan een prachtig uitzicht over Wenen en op een heldere dag reikt het uitzicht tot ver in de stad. Het aangrenzende pretpark Prater ziet er ook van bovenaf heel bijzonder uit.

Paleis Schönbrunn

Paleis Schönbrunn, een paar kilometer van het centrum van Wenen, is een spectaculaire bestemming in alle seizoenen, maar is het mooist om te bezoeken in de zomer. Paleis Schönbrunn is een van de best bewaarde barokke gebouwen in heel Europa en staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Otel Sacher

Wist je dat de wereldberoemde Sachertorte uit de Oostenrijkse hoofdstad komt? Als je een stuk wilt proeven dat volgens het originele recept is gemaakt, ga dan naar het beroemde Hotel Sacher in het centrum van Wenen. Direct achter de Opera ligt dit hotel, dat zelf geen toeristische plek is, maar een attractie werd vanwege deze chocoladetaart.

Lees ook:  Waarom jij Mexico gezien moet hebben!
Paleis Schönbrunn
Belvedere

Stephansdom

Gelegen aan de Stephansplatz in het hart van het stadscentrum van Wenen, kan je de Stephansdom bezoeken. Het is de populairste plek van de stad om te bezoeken. Deze spectaculaire middeleeuwse gotische kathedraal kan alleen of met rondleidingen worden bezocht.

Het gebouw is niet alleen een zeer spectaculaire architectonische attractie maar ook een nog functionerende kerk. Op sommige dagen worden er zeven keer per dag diensten gehouden.
Naast de architectuur van de kerk is het ook heelgaaf om de kerktorens te beklimmen. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. En tot slot zijn er ook mogelijkheden om de catacomben onder de kerk te bezoeken.

Belvedere

Ongeveer vier kilometer buiten het stadscentrum staat het Belvedere-paleis. Een gebouw dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een uitstap is voor elke toerist die geïnteresseerd is in Oostenrijkse kunst. Het paleis herbergt ’s werelds beste verzameling Oostenrijkse kunst waaronder het bekendste werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt, The Kiss.

Donauturm

Deze toren staat, zoals de naam al doet vermoeden, zeer dicht bij de rivier de Donau. Het is gebouwd in de jaren 60, heeft een indrukwekkende hoogte van 275 meter en herbergt bovenaan een roterend restaurant, waar de vloer 360 graden draait. Om de toren te bezoeken moet je een kaartje kopen. Wil je een spectaculaire ervaring meemaken? Ga dan genieten van de zonsondergang op deze plek.

Museumkwartier

Dit is de plek waar de beste musea van Wenen zijn gehuisvest. De pracht van de gebouwen is spectaculair, vanwege hun grootte en architectuur. Hier zijn het Historisch Museum en het Art Historisch Museum te vinden, die worden gescheiden door een tuin waar het standbeeld van keizerin Maria Teresa staat. Ook bevinden zich hier de musea voor Moderne Kunst en ruimtes voor hedendaagse tentoonstellingen.

Dit waren een aantal bezienswaardigheden van Wenen, maar er zijn natuurlijk nog vele andere dingen om te bezoeken of te doen. Eén ding is zeker: een bezoek aan Wenen is geweldig. Veel plezier met het plannen van je reis! Wist je ook dat een roadtrip door Oostenrijk een aanrader is!.