10 Bezienswaardigheden in Boedapest

03/01/2024
238
vaccinatiepaspoort

Ben jij een liefhebber van kunst en cultuur? Dan is Boedapest voor jou dé ideale vakantiebestemming. Door de vele interessante musea, culturele monumenten en adembenemende gebouwen zijn er genoeg bezienswaardigheden in deze Oost-Europese stad te bekijken. Misschien geniet je liever van een lekker biertje op een gezellig terras, of ontdek je graag de meest bijzondere architectuur. Ook dan ben je in deze stad aan het juiste adres. De meest unieke plekken in deze stad zijn zonder twijfel de Turkse Baden en het Parlementsgebouw. Sla overigens de Hongaarse keuken zeker niet over, want ook op culinair gebied is Boedapest een ware droombestemming.

straat budapest

Overzicht bezienswaardigheden in Boedapest

Burchtheuvel, koninklijk paleis

Op één van de heuvels aan de Donau in het stadsdeel Boeda werd in de 13e eeuw een burcht gebouwd. Dat werd gedaan na de invasie van de Mongolen, die een groot gedeelte van Hongarije hadden verwoest. Toen de Mongolen zich terugtrokken besloot de toenmalige koning Bela IV tot de bouw van een burcht met daaromheen een stad. Hij wilde door middel van vestingwallen zichzelf en zijn burgers beschermen tegen nieuwe aanvallen van de Mongolen. Maar liefst zeven eeuwen lang heeft deze burcht dienstgedaan als onderkomen van het Hongaarse koningshuis. Keer op keer werd burcht zwaar beschadigd tijdens oorlogen, maar ook steeds opnieuw opgebouwd. Een prachtig voorbeeld van de velen bezienswaardigheden die je in Boedapest zal vinden. Je hoeft geen kaartjes te kopen om deze bezienswaardigheid te bezoeken.

burcht boedapest

Sint Stephanusbasiliek

In het stadsdeel Pest torent de 96 meter hoge koepel van de Sint Stephanusbasiliek hoog boven het straatbeeld uit. Het is de grootste kerk in Boedapest en kan ruim 8.000 gelovigen huizen. De bouw was echter niet zonder problemen. In 1851 begonnen ze de met de constructie, maar de architect overleed voordat het bouwwerk was afgerond. De opvolger van de overleden architect ontdekte vervolgens grote scheuren in de muren en de omgeving van de kerk moest worden afgezet. Nog geen week later stortte de gehele koepel in. Vervolgens werd de kerk weer opnieuw opgebouwd in neorenaissancestijl en in 1906 werd deze prachtige kerk eindelijk geopend. De kerk heeft een prachtig uitzicht, misschien wel het mooiste van heel Budapest. Je kunt ervoor kiezen om de trappen te nemen en jezelf uit te dagen of te kiezen voor de lift en je makkelijk naar boven laten brengen. Voor de full experience raden wij het eerste aan.

Een bezoek aan de Sint Stephanusbasiliek is niet gratis en dus moet je van te voren tickets kopen. Echter kun je deze alleen maar op locatie kopen en niet online. Houd hier rekening mee. Voor alleen het bekijken van het uitzicht ben je ongeveer 5 euro per persoon kwijt. Wil je ook de binnenkant van de kerk zien? Dan kost dit 7,50 extra. Let er wel op dat de kerk nog steeds gebruikt wordt en daardoor erg druk kan zijn. Vooral tijdens jaardiensten is dit vaker het geval.

Sint Stephanusbasiliek budapest

De Kettingbrug

De stadsdelen Boeda en Pest worden door maar liefst negen bruggen met elkaar verbonden, waarvan de eerste pas werd aangelegd tussen 1839 en 1849. Deze Kettingbrug vinden wij overigens de mooiste van de gehele stad. De brug verbindt het Adam Clarkplein in stadsdeel Boeda met het Rooseveltplein in het stadsdeel Pest. De brug is het hele jaar door toegankelijk, maar voor voetgangers is de ruimte nogal erg smal. Wil je over de gehele brug lopen? Dan is het aan te raden om in september naar Budapest te gaan. Dan vindt namelijk het stadsfestival plaats en wordt de hele brug afgezet voor verkeer, waardoor alleen voetgangers welkom zijn om over de brug te lopen. Sinds 2023 wordt in het oude gedeelte, pest, een festival gehouden om de brug te vieren met de naam: Lanchid festival. Het is een klein festival met live muziek

Lees ook:  Bezienswaardigheden Kameroen
kettingbrug budapest

De grote synagoge

Hongarije heeft altijd al een grote stroming gehad in het jodendom. Het is dan ook geen verrassing dat een van de grootste synagoges van de wereld hier ligt. Zoals je al hebt kunnen merken, liggen er veel indrukwekkende gebouwen in Budapest, maar deze Joodse synagoge behoort zeker tot de top 3. Deze grote synagoge ligt middenin de tabakstraat en kent een rijke, maar ook donkere geschiedenis. Voor de tweede wereld oorlog was dit een ontmoetingsplaats voor de Joodse gemeenschap. Gelovigen reisden stad en land af om deze synagoge te bezoeken. Tijdens de tweede wereld oorlog werd het gebouw echter bezet door de nazi's. Joden die in de synagoge zaten werden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Nadat hget gebouw leeg was, werd het gebruikt als plek voor het uitzenden van een nazi center. Daarbovenop had het gebouw grote schade opgelopen tijdens de "Strijd om Budapest". Decennia later werd de synagoge weer hersteld tot het bouwwerk van tegenwoordig.

Wil je de synagoge een bezoekje brengen? Bestel dan je kaartje op tijd via de officiële website. Let op! de Synagoge is lang niet altijd open, kijk op tijd op de website om teleurstelling te voorkomen!

Dohany Street synagoge budapest

Het parlementsgebouw

Het Hongaarse parlementsgebouw is misschien wel het mooiste gebouw van heel Boedapest. Niet alleen van de buitenkant ziet het er prachtig uit. Ook in de binnenkant is het hele gebouw rijk versierd met verschillende kunstwerken en prachtige architectuur. Denk aan goud versierde pilaren,koninklijke kroonluchters, prachtige beelden en super mooie glas in loodramen. Je vindt het allemaal in dit gebouw. Het parlementsgebouw is gigantisch en telt 691 kamers. Verder vind je er 115 vergader-, eet- of leeszalen een gigantische bibliotheek waar je meer dan 400000 boeken kunt vinden. Een prachtig gebouw en wat ons betreft een must visit tijdens je bezoek aan budapest.

De entree voor het parlementsgebouw is maar 10 euro en wat ons betreft het geld meer dan waard. Wil je dit gebouw bezoeken? Zorg dan dat je ruim op tijd reserveert want de tijdsloten verkopen ruim voor de tijd uit! Wij raden je aan om minimaal een week van te voren te reserveren, zodat teleurstelling voorkomen wordt. Boek je ticket vandaag nog via de officiële website

parlements gebouw boedapest

City park Boedapest

De hele dag rondlopen in Boedapest kan vermoeiend zijn. Niet alleen is het een stad die vol ligt met prachtige gebouwen, maar ook is het een erg grote stad. Lopen tussen de delen door kan veel tijd in beslag nemen, zeker wanneer je alle gebouwen wilt zien. Gelukkig zijn er genoeg plekken om even je rust te pakken van al deze moeie bezienswaardigheden in Boedapest. Naast de vele restaurants en cafés , vind je in Boedapest verschillende parken. Het grootste en meest bekende park is het City park Boedapest. Dit park ligt middenin Boedapest en heeft iets weg van een sprookjesachtige disney locatie. In het park vind je onder andere prachtige bloemenvelden, grote groene grasvlaktes en ook kom je er verschillende gebouwen tegen zoals een kasteel en Szechenyi , het grootste badhuis van Europa. Kortom, in het city park vind je alles wat je nodig hebt om heerlijk te relaxen.

budapest city park

Het vissersbastion

Het vissersbastion is een van de meest toeristische trekpleisters van Boedapest en dat is goed te verklaren. Boven op het visserbastion heb je namelijk een prachtig uitzicht over de gehele stad. Tijdens het einde van de middag en begin van de avond is het al helemaal een aanrader. Dan valt er namelijk een prachtige zonsondergang te bewonderen. Een bezoek aan het vissersbastion is gratis, mits je niet de toren of de matthiaskerk in wilt. Het bezoeken van de verhoogde toren kost je ongeveer €2,50 en de entree voor de Matthiaskerk bedraagt €5,50.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Botswana

Een leuk feitje over het vissersbastion, hoewel het gebouw er misschien oud uitziet, is dit helemaal niet het geval. Het werd namelijk gebouwd aan het einde van de 19e eeuw, om het duizend jarig bestaan van Boedapest te vieren. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest en vooral in de zomer kan het hier al snel druk worden. Wij raden dan ook aan om vroeg te vertrekken naar dit bastion zodat je nog een mooi plekje kunt claimen.e kaartjes kun je niet van te voren kopen en dien je op de dag zelf te kopen. Gelukkig is het meestal niet al te druk hier.

burchtheuvel budapest

Het heldenplein

Net zoals het visserbastion werd ook het heldenplein gebouwd tijdens het duizend jarig bestaan van de stad Boedapest. Dit is het grootste plein van Boedapest en is omringd met standbeelden en gedenkstenen van de Magyars, ofwel de zeven stammen die gezamenlijk Hongarije hebben opgericht. Daarnaast vind je er ook beelden van koningen als Matthias Corvinus en Lodewijk I van Hongarije en beelden van verschillenden pausen en edelmannen.

Leuk om te weten, net zoals het citypark, het vissersbastion en de kettingbrug is ook deze bezienswaardigheid in Budapest gratis te bezoeken. Verder kan het leuk zijn om dit te combineren met een city tour, zodat je meer over deze plekken te weten komt. Je kunt deze van te voren online bestellen, zoals op deze website.

heldenplein boedapest

De grote markthal

Heb je even genoeg van al die historische bouwwerken en wil je gewoon rustig door een markt lopen? Breng dan een bezoekje aan de grote markthal. Je vindt hier verschillende kraampjes met eten , drinken en kleine hebbedingetjes. Op het gebied van eten kom je hier boeren tegen met vers fruit, groente of noten. Daarnaast vind je er verschillende eetkraampjes die Hongaarse specialiteiten als Goulash, Halászlé en Langos. Vooral de Goulash en Langos zijn hier een aanrader en zijn werkelijk om te smullen! En tenslotte heeft deze markthal, net zoals het gros van de gebouwen in Boedapest, een prachtige architectuur!

markthal boedapest

Boottocht over de Donau

Voor de laatste bezienswaardigheid in Boedapest moeten we natuurlijk afsluiten met een knaller! En dan heb ik het niet over een actieve bezienswaardigheid, maar meer over een bezienswaardigheid die de andere bezienswaardigheden in Boedapest goede samenvat. De boottocht over de Donau brengt je langs bijna alle bezienswaardigheden in dit lijstje. In de avond zijn de meeste gebouwen verlicht, wat zorgt voor een sprookjesachtig uitzicht en de gehele boottocht een magische tint geeft. De boottochten zijn niet duur en verschillen van €13 euro , voor een boottocht met een drankje, tot €25(met onbeperkt prosecco).Kortom, deze boottocht over de Donau is een perfecte afsluiter van je bezoek aan Boedapest.

donau boottocht boedapest

Wat kun je nog meer doen in Boedapest?

Naast al deze bezienswaardigheden in Boedapest, kun je nog veel meer in deze prachtige stad doen. Onder andere vind je hier twee grote clubs genaamd Szimpla en Instant forgas complex. Bij de eerste club heb je verschillende cafés binnen een grote club, die elk hun eigen muziek afspelen en verschillende soorten dranken schenken. Ook vind je hier veel IPA's. Bij Instant forgas complex heb je de keuze uit wel zes verschillende vloeren, die elk hun eigen muziekstijl hebben. Kortom, een ideale afsluiter van je vakantie in Boedapest. Mocht je nog niet klaar zijn met Hongarije? Bekijk dan zeker onze blog over de mooiste steden in Hongarije.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings