vaccinatiepaspoort
Boedapest wijk

Ben jij een liefhebber van kunst en cultuur? Dan is Boedapest voor jou dé ideale vakantiebestemming. Door de vele interessante musea, culturele monumenten en adembenemende gebouwen zijn er genoeg bezienswaardigheden in deze Oost-Europese stad te bekijken. Misschien geniet je liever van een lekker biertje op een gezellig terras, of ontdek je graag de meest bijzondere architectuur. Ook dan ben je in deze stad aan het juiste adres. De meest unieke plekken in deze stad zijn zonder twijfel de Turkse Baden en het Parlementsgebouw. Sla overigens de Hongaarse keuken zeker niet over, want ook op culinair gebied is Boedapest een ware droombestemming. Neem je vaccinatiepaspoort dus bij de hand en laat je onder dompelen in Boedapest.

 

 

De Sint Stephanusbasiliek
Het Parlementsgebouw

Burchtheuvel, koninklijk paleis

Op één van de heuvels aan de Donau in het stadsdeel Boeda werd in de 13e eeuw een burcht gebouwd. Dat werd gedaan na de invasie van de Mongolen, die een groot gedeelte van Hongarije hadden verwoest. Toen de Mongolen zich terugtrokken besloot de toenmalige koning Bela IV tot de bouw van een burcht met daaromheen een stad. Hij wilde door middel van vestingwallen zichzelf en zijn burgers beschermen tegen nieuwe aanvallen van de Mongolen. Maar liefst zeven eeuwen lang heeft deze burcht dienstgedaan als onderkomen van het Hongaarse koningshuis. Keer op keer werd burcht zwaar beschadigd tijdens oorlogen, maar ook steeds opnieuw opgebouwd. Dit prachtige stukje historie is het halen van een vaccinatiepaspoort meer dan waard.

Sint Stephanusbasiliek

In het stadsdeel Pest torent de 96 meter hoge koepel van de Sint Stephanusbasiliek hoog boven het straatbeeld uit. Het is de grootste kerk in Boedapest en kan ruim 8.000 gelovigen huizen. De bouw was echter niet zonder problemen. In 1851 begonnen ze de met de constructie, maar de architect overleed voordat het bouwwerk was afgerond. De opvolger van de overleden architect ontdekte vervolgens grote scheuren in de muren en de omgeving van de kerk moest worden afgezet. Nog geen week later stortte de gehele koepel in. Vervolgens werd de kerk weer opnieuw opgebouwd in neorenaissancestijl en in 1906 werd deze prachtige kerk eindelijk geopend.

De Kettingbrug

De stadsdelen Boeda en Pest worden door maar liefst negen bruggen met elkaar verbonden, waarvan de eerste pas werd aangelegd tussen 1839 en 1849. Deze Kettingbrug vinden wij overigens de mooiste van de gehele stad. De brug verbindt het Adam Clarkplein in stadsdeel Boeda met het Rooseveltplein in het stadsdeel Pest.