Bezienswaardigheden Athene

22/01/2020
268

Athene is op het gebied van stedentrips favoriet van velen. Je vindt er een goede winkelstraatjes omarmd door een rijke cultuur.

De historische bezienswaardigheden zoals de eeuwenoude ruïnes completeren het geheel op het gebied van stedentripjes en zorgen ervoor dat Athene dan ook echt Athene, de populairste bestemming van Griekenland is. 

Uiteraard zijn er hoogtepunten die je dus absoluut mag missen. Denk daarbij aan Akropolis, de tempel van de olympische Zeus en het metropolisplein.

Akropolis

Akropolis is in feite een berg met afgeplatte top dat gewoon een stad is. Akro is “hoog’ in het Grieks terwijl polis ’stad’ betekent. De hoge stad stelt je dus in de gelegenheid om vanuit de hoogte heel Athene te kunnen zien. En eenmaal in de hoge stad kun je het Parthenon bewonderen.

Dit wonderbaarlijke tempel heeft zijn ontstaanswijze te danken aan de meesterarchitect Pericles. Tenminste, er doen ook geluiden de ronde dat Perciles slechts met de eer streek en pronkte met andermans veren. Het Parthenon is gewijd aan de godin van Athene en betekent Maagd Athene. Het gebouw werd rond 440 v. Christus gebouwd

Akropolis

De Metropolis Kathedraal

Hiervan werd de eerste steen gelegd in 1842 waarna die in twintig jaar werd afgerond. De bouw werd in het marmer verricht, deze marmer was afkomstig van rond de zeventig gesloopte kerken. Wat ook enorm in het oog springt en bewonderenswaardig is, zijn de vele muurtekeningen en schilderijen van onder andere beelden die een grote mix zijn van diverse stijlen en modellen. En ook hier liggen zoals in de meeste Kathedralen heiligen begraven. Deze heiligen ( Agia Filothei en Gregorius V) hebben beide hun eigen verhaal maar zijn dan ook beiden door Turken om zeep geholpen. Agia, omdat ze Griekse slavinnen redde uit de handen van Turkse harems en die terug bracht en de patriarch van Constantinopel, gregorius V ook wegens onverschil.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Roermond

Kleine Metropolis

Naast de bezienswaardigheid, de Metropolis Kathedraal, is ook de Kleine Metropolis te bewonderen. Dit is de kleine Byzantijnse kerk die overigens veel meer charme heeft dan de kathedraal. Het marmer uit deze kerk is anders dan bij de andere kerken nog steeds aanwezig en heeft dus niet het tol hoeven te betalen voor de bouw van de ‘Grote Metropolis’. De stad is verder aanzienlijk katholiek en op Goede Vrijdag wordt de bar van Christus zoals van oudsher vol bloemen naar de Kathedraal gedragen. De menigte die er achteraan volgt, heeft alles weg van gelovige Grieken, geestelijken en hoogwaardigheidsbekleders. Dit spektakel is er eentje van levenslange verwondering.

Zakynthos

Zakynthos - Het leukste eiland

En dan heb je nog de vele eilanden die je kunt bezoeken als je in Griekenland aankomt. Maar volgens velen is het meest indrukwekkende eiland Zakynthos. Uiteraard moet je daar ook een avonturier voor zijn. Het eiland is relatief klein en je hebt het met een verblijf van vijf dagen ook helemaal gehad.

Zorg er wel voor dat je een autootje huurt, dan kun je het eiland onveilig maken. Het eiland staat bekend om shipwreck beach dat jaarlijks duizenden toeristen naar zich toetrekt. Per bootexcursie wordt het strand bereikt maar ook kiest men vaak voor de helikopter view als men weer even wat anders wilt.

Ook wordt dit eiland vaak gefotografeerd en beland zodoende in de wereld top foto’s. Eenmaal aangekomen op het strand kun je die heerlijk verkennen of er gewoon lekker uitrusten.

Uiteraard vergeten we Dafni Beach niet. Je kunt er schildpadnesten spotten en natuurlijk ook schildpadden. Op dit strand wordt er veel gesnorkeld in de hoop verrast te zijn door het onderwater leven.

Lees ook:  De mooiste bezienswaardigheden in Wenen

Een vakantie Griekenland kan je al met al heel veel genot opleveren. Je moet dan wel echt avonturistisch zijn ingesteld en een passie hebben voor geschiedenis. Alhoewel de bestemming Athene is, kun je na het gehad te hebben heel makkelijk je vleugels uitslaan.

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings