Top 10 bezienswaardigheden in Rotterdam

05/11/2021
180
rolluiken reinigen

Rotterdam is na Amsterdam de grootste stad van Nederland, wanneer het aankomt op inwoners. Als je kijkt naar de oppervlakte dan is Rotterdam wel de grootste gemeente van Nederland. Dit heeft Rotterdam te danken aan het uitgebreide haven gebied, dat geheel tot Rotterdam behoort. De haven heeft de bijnaam ‘De poort van Europa’. Deze naam heeft de haven te danken aan de grootte van de haven. Rotterdam heeft namelijk de grootste haven van Europa. Maar buiten de Rotterdamse haven is er nog genoeg te beleven in Rotterdam. Wij geven je een overzicht van 10 bezienswaardigheden die je gezien moet hebben!

Depot Boijmans van Beuningen

Het Depot Boijmans van Beuningen is het eerste kunstdepot ter wereld, dat toegankelijk is voor publiek. Dit depot is gelegen in het Museumpark naast het Boijmans van Beuningen museum. In het depot zijn kunstwerken te bewonderen die de afgelopen 172 jaar zijn verzameld. De collectie bevat meer dan 151.000 kunstwerken, die gerangschikt zijn in 14 depotruimten met 5 klimaten. In het depot kun je zelfstandig of met een gids een kijkje nemen tussen de 151.000 kunstvoorwerpen.

Rotterdam Centraal

Dagelijks passeren 110.000 reizigers Rotterdam Centraal, om gebruik te maken van de trein, bus, tram of metro. Rotterdam Centraal is de afgelopen jaren flink gerenoveerd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het station een van de mooiste architectonisch gezien een waar hoogstandje is geworden. Het dak van het station is deels bedekt met zonnepanelen en gaat vloeiend over in de kap boven de stationshal. De punt hiervan wijst in de richting van het centrum van de stad. Een aantal historisch elementen van het oude stationsgebouw van Sybold van Ravesteyn zijn bewaard gebleven.

euromast bezienswaardigheden rotterdam

De Euromast

De Euromast is de hoogste uitkijktoren van Nederland. Vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht op de haven en de stad van Rotterdam. Met de lift bevind je je in 30 seconden op een hoogte van 100 meter. Op deze hoogte ligt het platform, waar je het uitzicht kunt bewonderen. Met de Euroscoop is er ook nog de mogelijkheid om naar een hoogte van 185 meter te klimmen. Gelukkig hebben de ramen op deze hoogte geen rolluiken. Rolluiken reinigen op deze hoogte zal alleen weggelegd zijn voor mensen zonder hoogtevrees. Wanneer je van spanning houd zou je wel kunnen abseilen van de Euromast. De Euromast is overigens de enige attractie van Europa waar vanaf kunt abseilen, dit gebeurt uiteraard onder begeleiding van een professional.

Lees ook:  De 3 mooiste campings aan het water in Europa

Markthal

Een overdekte markthal kom je tegenwoordig steeds vaker tegen in grote steden. Echter heeft de markthal in Rotterdam iets uniek. De markthal is ontworpen in combinatie met woningen, hierdoor heeft Rotterdam een heuse primeur in handen. Wanneer je omhoog kijkt als je tussen de marktkramen doorloopt, zie je het kunstwerk ‘Horn of plenty’ van Arno Coenen en Iris Roskam. Door dit grootste kunstwerk van Nederland wordt de markthal ook wel de Sixtijnse kapel genoemd. Het is mogelijk om in deze markthal een rondleiding te volgen. Ook is het natuurlijk mogelijk om zelfstandig rond te lopen.

SS Rotterdam

Het stoomschip Rotterdam is de grootste oceaanstomer ooit, die in Nederland werd gebouwd. Na de bouw in 1959 heeft het schip vele wereldzeeën bevaren. Tegenwoordig ligt het schip permanent aangemeerd in de Maashaven in Rotterdam. Door het jaren ’50 interieur en de vele kunstwerken krijg je een historisch gevoel. De tours die je kunt volgen laten zien wat het grote cruiseschip allemaal in huis heeft.

Historische Delfshaven

De historische Delfshaven is een pittoreske jachthaven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze, ondanks bombardementen, bewaard gebleven. De haven heeft een uitgebreide geschiedenis. Het is onder andere de geboorteplaats van zeelheld Piet hein. Ook is het de locatie waar de Pilgrim Fathers 400 jaar geleden naar Amerika vertrokken. Hier verdiende men vroeger de kost met het vangen van haring en het destilleren van jenever. Tegenwoordig zijn hier gezellige antiekwinkeltjes, cafés en restaurants te vinden. Aan het water zijn verschillende terrasjes te vinden. Het terras van ’t Ouwe Bruggetje ligt zelf op het water.

Lees ook:  5 dingen die je moet doen in Londen

Spido

Spido biedt het hele jaar door rondvaarten, dagtochten en themacruises in Rotterdam. Het is een van de grootste attracties, toch is de Rotterdamse haven de grootste bezienswaardigheid. Met de Rotterdam havenrondvaart van 75 minuten geeft Spido een kort, maar krachtige indruk van de grote containerhavens van Rotterdam. De route komt onder andere langs Hotel New York, de Euromast en het ss Rotterdam.

Kubuswoningen

De Kubuswoning, ook wel paal-of boomwoning genoemd, zijn een ontwerp van de architect Piet Blom. Hij wilde een soort dorp in de grote stad ontwerpen. Bij het ontwerpen zag hij de woningen als bomen en het geheel aan woningen als een bos, dit verklaart de naam ‘het Blaakse bos’. De kubussen zijn gekanteld, waardoor drie zijdes naar de grond gericht zijn en drie naar de lucht gericht zijn. Op de (verkeersvrije) promenade onder de kubuswoningen bevinden zich kleinschalige bedrijven, winkels en hostel Stayokay Rotterdam. Het Blaakse bos bevindt zich in de buurt van de markthal en de oude haven met het witte huis.

De Erasmusbrug

Het noordelijke en zuidelijke deel van Rotterdam zijn verbonden doormiddel van de 800 meter lange Erasmusbrug. De hangbrug, die boven de Maas hangt, werd in 1996 ontworpen door Ben van Berkel. Deze brug heeft een 139 meter hoge stalen pyloon, die gemonteerd is met 40 tuien. Door de vorm van deze pyloon kreeg de brug de bijnaam ‘de zwaan’. De Erasmusbrug is het icoon van Rotterdam. Vanaf deze Erasmusbrug heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam.

Museumpark

In de Witte de Withstraat is met het Museumpark het kloppende hart van de Rotterdamse kunstscene en staat bekend om het bruisende nachtleven. De witte de Withstraat verbindt het Museumpark en het Maritiem Museum met elkaar. Hierdoor wordt het ook wel ‘de kunstas van Rotterdam’ genoemd. Overdag zijn de galeries, de cultuurinstellingen en modewinkels geopend, ’s avonds wordt de aandacht verlegd naar de horeca.

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings