Top 10 bezienswaardigheden in Antwerpen

22/10/2021
193
Antwerpen

Antwerpen is erg populair bij Nederlandse toeristen. Dit komt mede doordat Antwerpen redelijk dicht bij de Nederlands-Belgische grens ligt. Antwerpen is een hele leuke stad, waar genoeg te zien en te doen is. Je hoeft je geen moment te vervelen. De meeste toeristen komen naar Antwerpen om te winkelen en te genieten van het leven. Antwerpen staat al eeuwenlang bekend om het gezellige uitgaansleven. Sommige typisch Belgische kroegen stammen nog uit de tijd dat men zich nog met paarden verplaatsten.

De historische binnenstad van Antwerpen vormt de grootste trekpleister. Op de eeuwenoude pleinen, zoals de Grote markt kun je prima genieten van een heerlijke Belgische pint. Ook winkelliefhebbers krijgen hun dag goed om in de vele winkelgebieden. Antwerpen wordt niet voor niet dé winkelstad van de Benelux genoemd.

Naast winkels en horeca heeft Antwerpen natuurlijk veel meer te bieden. In de stad zijn een hoop historische bezienswaardigheden te vinden. De leuke buurten en de interessante musea zijn het bezoeken meer dan waard.

Historisch centrum

De historische binnenstad van Antwerpen is als het ware een groot openluchtmuseum. Dit is het kloppend hart van de stad, hier vinden de belangrijkste bestuurlijke en commerciële activiteiten plaats. De middeleeuwse blauwdruk is op allerlei manieren terug te vinden, bijvoorbeeld in het stratenpatroon. Brede straten, die vroeger uit waterwegen bestonden, worden afgewisseld met smalle straatjes en steegjes.

Het meest bekende stuk van Antwerpen is zonder twijfel de Grote markt. Deze moet je gezien hebben wanneer je in Antwerpen bent. De monumentale gildehuizen en het imposante stadhuis zorgen ervoor dat je een keer naar het bekendste plein van Antwerpen moet zijn geweest. Op het plein staat een niet te missen object, genaamd de Brabofontein.  

Het eilandje

Verschillende delen van Antwerpen zijn de afgelopen jaren flink verandert, waaronder ‘Het eilandje’. Dit was vroeger een plek waar veel zeelieden kwamen. De reputatie van het eiland was niet al te best. Begin deze eeuw kreeg het eiland een ander bestemmingsplan, dit zorgde ervoor dat het eilandje uitgroeide tot een van de hipste wijken van Antwerpen. Mede door een blikvanger, zoals het MAS en het openen van de vele restaurants bloeide Het eilandje helemaal op.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Gulpen

Andere bezienswaardigheden binnen Het eilandje die een bezoekje waard zijn, zijn: het Bonapartedok, het Willemdok, het Droogdokkenpark en de Waagnatie. Hier vallen allerlei evenementen te beleven.

Rubenshuis

Peter Paul Rubens is de bekendste Antwerpse schilder en tekenaar. Rubens werkte begin 16e eeuw vanuit zijn stadsresidentie die gelegen is aan de Wapper 9-11. Het monumentale pand werd door Rubens uitgebouwd tot een woning met atelier dat geïnspireerd werd op Italiaanse Renaissancepaleizen. Het Rubenshuis werd verworven tot een museum. Sinds de opening in 1946 is het Rubenshuis het best bezochte musea van Antwerpen. Je krijgt hier niet alleen een beeld van de werken die hij maakte, maar ook van hoe hij woonde en werkte.

Schelde

Door de Schelde heeft Antwerpen kunnen uitgroeien tot een grote en welvarende stad. Deze haven ligt in verbinding met de Noordzee, dit is zeer gunstig voor handelsactiviteiten. De haven was vroeger het kloppend hart van de stad. Aan de Schelde zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden, zoals: antieke havenkranen, het Sint-Anna strand en het havenhuis. Laatstgenoemde is een architectonisch hoogstandje!

Markten

Sinds men zich kan herinneren, worden er al markten gehouden in Antwerpen. Enkele van deze markten trekken een hoop buitenlandse toeristen. De eerste weekmarkt die een vermelding waard is, is de Vogeltjesmarkt. Deze markt vind iedere zondag plaats op het Theaterplein. Op zaterdag wordt op het Theaterplein een andere markt gehouden, genaamd de Exotische markt. Op deze markt kun je allerlei exotische ingrediënten, hapjes en drankjes kopen.

Twee jaarlijkse markten die een bezoek waard zijn, zijn: de Rubensmarkt en de Antwerpse kerstmarkt. De Rubensmarkt vindt ieder jaar op 15 augustus plaats. Op deze datum is een nationale feestdag in België.

Modewijk

In Antwerpen zijn een hoop modewinkels te vinden. De Antwerpse modeontwerpers behoren tot de top van Europa. Ze hebben een frisse blik op mode en uiten dit in hun ontwerpen. Wanneer je de beroemde modewijk van Antwerpen bezoekt kun je shoppen in de leukste boetiekjes.

Een van de dingen die je moet bezoeken in de Modewijk, is het Modemuseum Antwerpen. Hier kun je genieten van de wisselende tentoonstellingen. In een jaar zijn twee verschillende exposities tijdelijk te zien. Deze tentoonstelling duurt zo’n 5 maanden.

Lees ook:  Bezienswaardigheden Lago di Ledro

De Koninck brouwerij

Een aantal heerlijke biertjes zijn afkomstig uit België. De Belgen staan bekend om hun heerlijke speciaal bieren en uitstekende soorten pilsener, zoals Stella Artois en Jupiler. Ook Antwerpen heeft een rijke historie aan brouwerijen. Van deze brouwerijen zijn er een hoop weer verdwenen. Het bekendste bier van brouwerij de Koninck is ‘Bolleke’.

Een rondleiding door de oude brouwerij is een geliefde excursie bij een hoop mensen die Antwerpen bezoeken. Tijdens deze tour wordt van alles over de brouwerij en het bier verteld.

Onze-lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-lieve-Vrouwekathedraal is een gezichtsbepalend gebouw binnen het historisch centrum van Antwerpen. Deze kathedraal is gewijd aan Maria. Hij stamt uit de late middeleeuwen, dus de kathedraal is al meer dan 500 jaar een iconisch gebouw in Antwerpen.

De Beeldenstorm heeft ervoor gezorgd dat er weinig meer over is van het oorspronkelijke interieur. Het huidige interieur is gelukkig nog steeds een bezoekje waard. Dit komt onder andere door de prachtige schilderwerken die te bewonderen zijn, waaronder een aantal schilderijen van Peter Paul Rubens.

Belle Epoque buurt

Het gebied dat gelegen is tussen het treinstation van Berchem en de wijk Dageraad, wordt de Belle Epoque wijk genoemd in Antwerpen. Dit komt doordat er bij de huizen duidelijke elementen uit de Belle Epoque (eind 19e eeuw tot begin 1e wereld oorlog) bewaard zijn gebleven. In deze wijk zijn een aantal indrukwekkende gebouwen te zien.

Antwerpen Centraal

In Antwerpen is een van de mooiste stationsgebouwen van Europa te vinden. Na een langdurige verbouwing werd Antwerpen Centraal omgeturnd in een trainstation met doorgaande sporen. Als bezoeker ervaar je een uit 1905 stammend gebouw, die door de verbouwing een architectonisch hoogstandje is geworden. Vrijwel alle authentieke elementen zijn behouden. Ben je geen fan van het OV? Haal dan je rijbewijs bij rijschool Antwerpen. Zo kun je met de auto naar de mooie stad van Antwerpen reizen.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings