10 redenen om Nieuw-Zeeland te bezoeken

24/07/2020
618

Nieuw-Zeeland, het eiland dat ten oosten van Australië ligt is een heel bijzonder eiland. Eigenlijk bestaat het uit twee eilanden, het Noordereiland en het Zuidereiland en behoort tot het Britse Commonwealth. Het eiland kent ook een Nederlandse historie, want het was de Nederlander Abel Tasman die als eerste Europeaan het eiland mocht aanschouwen. Alleen zag hij het niet direct als een nieuw ontdekt eiland, want hij dacht dat het onderdeel van Zuid-Amerika was. De naam is afgeleid van de Nederlandse provincie Zeeland. Door toeristen wordt Nieuw-Zeeland gezien als één van de mooiste eilanden als het om de natuur gaat. De prachtige natuur is dan ook één van de vele redenen om Nieuw-Zeeland te bezoeken. Maar er zijn nog veel meer redenen. Hierbij daarom 10 redenen om een bezoek aan Nieuw-Zeeland te brengen.

1. De natuur

Als je een land wilt bezoeken met nog echt ongerepte natuur, dan zit je in Nieuw-Zeeland goed. Niet alleen de ongereptheid van de natuur is een kenmerk van Nieuw-Zeeland, ook de enorme verscheidenheid aan natuur en de grote tegenstellingen. Je vindt er uitgestrekte groene bossen, mooie stranden, maar ook vulkanen, geisers, fjorden en gletsjers. Op dit kleine stukje land vind je vrijwel alle soorten natuur die er op deze aardbol te vinden is. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bijzondere planten en dieren gehad. Het nationale symbool van Nieuw-Zeeland is een heel bijzondere vogelsoort, de kiwi en vind je enkel op Nieuw-Zeeland. De vogel is schuw met kleine vleugels, maar een grote snavel. Verder vind je op Nieuw-Zeeland veel schapen, pinguïns, dolfijnen en zeehonden. Ook de Morepok, een inheemse uil, zul je nergens anders op de wereld tegenkomen. De nationale plant van Nieuw-Zeeland is de varen. Het eiland staat dan ook vol met varens van allerlei soorten. Verder heeft het Noordereiland een bijzondere boomsoort, de kauribomen. Sommige bomen zijn al meer dan duizend jaar oud en hebben dan ook gigantische afmetingen bereikt.

Lees hier onze blog over de mooiste tropische vogelsoorten ter wereld.

2. Avontuurlijk en actief

Houd je enkel van strandvakanties, ga dan niet naar Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is een land waar je niet stil kunt zitten. Vooral de wilde natuur trekt toeristen aan om allerlei activiteiten te ondernemen. Nieuw-Zeeland is dan ook een perfect land als je van lange wandeltochten houdt. Heerlijk wandelen door ongerepte natuur en gewoon helemaal niemand tegenkomen. Ondertussen kun je genieten van bijzondere mooie gekleurde bloemen en bijzonder gevormde bomen. Maar door het hele land liggen ook kilometerslange ‘cycle trails’, een netwerk van speciaal door de natuur aangelegde fietsroutes. Het is daarom ook een uitstekend fietsland. Maar ben je wat avontuurlijker aangelegd dan zijn er nog tal van andere activiteiten te ondernemen, zoals kajakken in kolkende rivieren, bungeejumping, zweefvliegen of een parachutesprong maken. Ga je wat hoger de bergen in, dan is het zelfs mogelijk om op wintersport te gaan en de bergen af te skiën of te snowboarden.

3. Goede vervoersmogelijkheden

In Nieuw-Zeeland is het niet moeilijk om jezelf door het hele eiland te vervoeren. Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden. De bus is het meest populair. Er zijn zelfs maatschappijen die speciale backpackers bussen hebben om toeristen naar bekende plekken te vervoeren. Ook met de ‘gewone’ bus door Nieuw-Zeeland reizen is comfortabel en relaxt en de bus stopt onderweg regelmatig. Het wegennet van Nieuw-Zeeland is zeer goed onderhouden en niet te druk. Het is daarom ook heel goed mogelijk om zelf een auto te huren. Je komt regelmatig een benzinestation tegen, dus je kunt het gehele eiland op je eigen tempo bekijken. Let er dan wel op dat in Nieuw-Zeeland aan de linkerzijde van de weg gereden wordt. Heel populair is het ook om een camper te huren. Je hebt dan alle vrijheid en je hoeft nooit een hotelkamer te huren, want je hebt je slaapplek altijd bij je. Iets duurder en beperkter is de trein. Dit is wel leuk om eens te proberen, maar het spoornetwerk is redelijk beperkt. Echte backpackers die gaan natuurlijk liften en daar krijg je in Nieuw-Zeeland alle gelegenheid voor. Zo kom je ook gemakkelijk in contact met de lokale bevolking.

Lees ook:  Top 10 bezienswaardigheden in Rotterdam

4. Vriendelijke bevolking

Nieuw-Zeeland heeft een bevolkingsaantal van iets meer dan vier miljoen inwoners. Hiervan is het grootste gedeelte van Britse afkomst, maar ruim 35.000 inwoners zijn van Nederlandse afkomst. De bevolking is heel vriendelijk en altijd bereid om je een handje te helpen. Zelf noemen zij zich kiwi’s. Opvallend kenmerk van de kiwi’s is dat ze heel relaxed zijn. Het liefst lopen ze de hele dag in korte broek, shirt en slippers. De grote steden zullen ook zelden als hectisch worden ervaren, omdat ze het gewoon lekker rustig aan doen.

5. De Maoricultuur

De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s. Hoewel de Maori’s in het verleden heus wel onderdrukt zijn, is de Maoricultuur nog steeds levendig aanwezig op het eiland. De Maori’s krijgen daar dan ook alle kans toe. Dit stukje geschiedenis en cultuur mag je op Nieuw-Zeeland dan ook niet missen. Er zijn hele commerciële Maoridorpen, maar leuker is het om Maori’s gewoon tijdens hun dagelijks leven tegen te komen. Er zijn ook speciale ontmoetingshuizen, waar je de cultuur en de geschiedenis van de Maori’s kunt leren kennen en ook de bevolking zelf. Je krijgt dan de gelegenheid om te proeven van bijvoorbeeld authentieke Maori recepten.

6. De keuken van Nieuw-Zeeland

Heel verrassend is het dat er ook een typische Nieuw-Zeelandse keuken is. Hierbij kan het natuurlijk niet uitblijven dat veel gerechten beïnvloed zijn door de Britse keuken. Er wordt vooral veel lamsvlees gegeten en dat kan ook gemakkelijk met meer dan 50 miljoen schapen op het eiland. Rond de kust kom je veel visrestaurants tegen, maar ook veel verse groente en fruit. Veel gerechten hebben naast de Britse invloeden, ook invloeden uit Azië, vanwege de Aziatische immigranten. Hangi is het bekendste vegetarische Maori gerecht dat op traditionele wijze wordt klaargemaakt. Er wordt dan gekookt in een grote kuil in de grond, waar stenen en brandhout in komt te liggen. Als de stenen roodgloeiend zijn, worden er de aardappels en groentes op gekookt. Verder is Nieuw-Zeeland ook een echt koffieland. Overal in Nieuw-Zeeland vind je dan ook koffietentjes waar je de lekkerste koffie in verschillende smaken kunt drinken.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Zeeland
Bridal Veil Falls

7. De omvang van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland en Australië worden soms wel eens met elkaar vergeleken. Toch is de grootte van het land het belangrijkste verschil. Ga je vier weken op reis, dan zul je in Australië toch nog een keuze moeten maken welke gebieden je wilt zien. Lees dan ook hier onze blog over de kosten van een vakantie in Australië. Nieuw-Zeeland kun je in vier weken echt helemaal zien. De omvang is een stuk kleiner, het vervoer gemakkelijk, zodat je ook daadwerkelijk alles kunt zien en ondernemen wat je in je planning hebt staan. Het mooiste is natuurlijk als je nog langer gaat, dan kun je veel relaxter reizen.

8. Leuke accommodaties in Nieuw-Zeeland

Overnachten kan in Nieuw-Zeeland op veel verschillende manieren. Als je met de camper reist is het gemakkelijk. Dan zet je de camper op een leuke plek en daar overnacht je. Maar je hoeft ook niet in een saai hotel te zitten. Er zijn leuke alternatieven genoeg. Zo kun je in een lodge midden in de Nieuw-Zeelandse natuur overnachten, of in een safaritent. Ook populair zijn de overnachtingsplekken bij de boer. Je komt dan bij een lokale boer in huis en je maakt onderdeel uit van het Nieuw-Zeelandse boerenleven. Maar uiteraard zijn er ook hotels genoeg en als je met de auto onderweg bent, komt je regelmatig een goed motel tegen. Bezoek je de fjorden, dan is het mogelijk om op een boot de slapen waarmee je langs de fjorden vaart.

9. De Hobbits

Sinds het verschijnen van de trilogie ‘The Lord of the Rings’ zijn de Hobbits die de hoofdrol in deze films spelen, onlosmakelijk verbonden met Nieuw-Zeeland. De meeste scenes van de film zijn dan ook in Nieuw-Zeeland opgenomen, waaronder Hobbiton, het bekende graslandschap waarin de kleine woningen met ronde deuropeningen van de Hobbits staan. Er is besloten om dit kleine dorpje te laten behouden en nu trekt dit de nodige toeristen en Hobbitsfans aan. Het is zelfs mogelijk om een gehele Hobbittour te maken, waarin je alle locaties aandoet waar de film is opgenomen, waaronder Tongariro Natonal Park, waar de berg Mordor staat. Als jij ook zo’n liefhebber van de Lord of the Rings of de Hobbits bent, dan mag je deze plekken natuurlijk niet overslaan bij je bezoek aan Nieuw-Zeeland.

10. Warmwaterbronnen en geisers

Vanwege de vulkanische activiteit op Nieuw-Zeeland vind je in sommige gebieden erg veel geisers en warmwaterbronnen. Geisers zijn vaak te zien in nationale parken, evenals natuurlijke warmwaterbronnen. Maar je vindt er ook talloze warmwaterbronnen die zijn omgebouwd tot een spa. Zo hoef je niet altijd actief bezig te zijn, maar is er ook ruim de tijd voor de nodige ontspanning in een natuurlijke warmwaterbron. Door het hele land vind je wel van deze zogenaamde ‘Hot Pools’, vaak in combinatie met een lekker ontspannen modder- of kleibad

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

Recent

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

10 Bezienswaardigheden in Boedapest

© Bezienswaardighedenin - 2023
Made with
Web Wings