De mooiste bezienswaardigheden in Wenen

17/11/2021
88
sneeuwketting

Bij Oostenrijk denken de meeste meteen aan een wintersport bestemming. Toch valt er veel meer te beleven in Oostenrijk. Oostenrijk biedt een aantal mooie steden, zoals Salzburg, Innsbruck en Wenen. In dit artikel hebben wij een aantal bezienswaardigheden in Wenen op een rijtje gezet. Deze bezienswaardigheden moet je een keer gezien hebben! De stad heeft onder andere prachtige paleizen en historische gebouwen te bieden.

Schloß Schönbrunn

Schloß Schönbrunn is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Oostenrijk. Het prachtige paleis is te vinden in het westen van de hoofdstad Wenen. Dit paleis wordt gezien als een van de belangrijkste culturele monumenten van het land. Het Schloß Schönbrunn is goed te vergelijken met het paleis van Versailles in Frankrijk.

Paleis Schönbrunn werd tussen 1696 en 1712 gebouwd in opdracht van keizer Leopold I. Eerder stond op deze locatie een jachtslot van keizer Maximiliaan II. De opvolger van Leopold (Karel VI) was niet geïnteresseerd in het paleis. Vervolgens maakte zijn dochter Maria Theresia van Schönbrunn de zomerresidentie van de Habsburgers. Zij liet het paleis groots verbouwen. Alleen de slotkapel en de Blaue Stiege bleven over van het oude paleis. Het paleis werd tot aan het einde van de eerste wereldoorlog bewoond door de Habsburgers. Tijdens de tweede oorlog beschadigde een deel van het paleis, maar dit is weer volledig gerestaureerd.  

Naast het imposante gebouw met 1441 kamers, kun je ook een kijkje nemen in de omringende tuinen. Deze zijn ook zeer zeker een bezoekje waard! De tuinen zijn gratis te bezoeken en staan vol met kunstwerken, fonteinen en andere bouwwerken. Ook is hier het marmeren huis te bezichtigen en kun je een bezoekje brengen aan de Tiergarten Schönbrunn.

Schloß Belvedère

Schloß Belvedère is een ander prachtig paleizencomplex in Wenen. Dit barokke paleis werd tussen 1714 en 1716 gebouwd in opdracht van Eugenius van Savoye. Hij was een generaal die in dienst was van de Habsburgers. In de zomer verbleef hij in dit paleis.

Het complex bestaat uit 2 barokke paleizen, de stallen en de Oranjerie. Deze worden, net als Schloß Schönbrunn omgeven door prachtige tuinen. Tegenwoordig is in het paleis de Österreichische Galerie Belvedère te vinden. Hier zijn kunstwerken te zien vanuit de Middeleeuwen tot aan het heden. Zo zijn er onder andere kunstwerken van Frans Francken, Egon Schiele en Gustav Klimt te zien.

Lees ook:  Bezienswaardigheden groene top 4 in Brabant

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper (Weense Staatsopera) is het grootste operagebouw van Oostenrijk. Het operagebouw wordt gezien als een van de beste operahuizen ter wereld. Zo kun je hier een prachtig concert of opera van Mozart bijwonen. Na de heropbouw van het bouwwerk, werd het gebouw een symbool voor de vrijheid van Oostenrijk. Het wordt gezien als een van de belangrijkste monumenten van het land.

Dit prachtige neorenaissance gebouw werd tussen 1861 en 1869 gebouwd als onderdeel van de nieuwe Ringstraße. Het operagebouw werd in 1869 geopend met een voorstelling van Don Giovanni, een opera geschreven door Mozart. Tijdens een bombardement van de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebouw verwoest. Hierbij brandden de zaal en het toneel geheel af.

Na de oorlog werd het theater zoveel mogelijk naar de oorspronkelijke stijl gerestaureerd, hierbij werd ook de stijl van de jaren ’50 in het gebouw verwerkt. In 1955 werd het gebouw heropend, deze keer met de opera Fidelio van Beethoven.

Hofburg en Spanische Reitschüle

De Hofburg is het keizerlijk paleis in het centrum van Wenen. In 1279 werd de bouw van het complex gestart. De daaropvolgende eeuwen werd de burcht verder uitgebreid. Van de oorspronkelijke burcht is nog nauwelijks iets terug te vinden. De burcht was tot aan het einde van de Eerste Wereldoorlog de officiële winterresidentie van de Habsburgers. Elke heerser wilde een eigen werk toevoegen aan de burcht. De huidige burcht bestaat dan ook uit een groot complex met vleugels uit de Middeleeuwen, de Renaissance, de Barok, de 19de eeuw en een deel uit de vroege 20ste eeuw.

In het complex zijn onder andere de Augustijnenkerk, de Österreichische Nationalbibliothek, de schatkamer en de keizerlijke appartementen in hun authentieke staat te bezoeken. De bekendste attractie in Hofburg is ongetwijfeld de Spaanse rijschool. Deze staat bekend om de parades met de witte Lippizaner-paarden.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Montenegro

Karlskirche

De imposante Karlskirche is een van de symbolen van de Oostenrijkse symbolen van de Oostenrijkse hoofdstad. Deze rooms-katholieke kerk is gelegen aan de Karsplatz en werd tussen 1716 en 1739 gebouwd. De kerk was een belofte van keizer Karel VI, die tijdens de pestepidemie aan het begin van de 18de eeuw neloofde een kerk voor de patroonheilige Carolus Borromeüs te laten bouwen als de epidemie ten einde zou komen.

Na de epidemie organiseerde de keizer een ontwerpwedstrijd voor de kerk. Het winnende ontwerp was gebaseerd op bouwwerken als de Hagia Sophia in Constantinopel en de Zuil van Trojanus in Rome. Ook van binnen is de kerk één groot kunstwerk. De kerk is versierd met prachtige reliëfs en schilderingen. Het fresco op het plafond van de koepel is van dichtbij te aanschouwen door gebruik te maken van een lift. De top van de koepel ligt op een hoogte van 30 meter. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad.

Kunsthistorisch museum Wenen

Het kunsthistorisch museum in Wenen is een museum voor de Europese schilderkunst en is hiervoor een van de belangrijkste musea ter wereld. In 1891 werd het museum geopend aan de Ringstraße. Tegelijkertijd werd het Naturhistorisches Museum geopend aan de andere kant van de Maria Theresien Platz.

De collectie van het Kunsthistorisch museum bestaat voor een groot deel uit de kunstverzameling van de Habsburgers. Deze collectie bevat schilderijen uit de 15de tot de 18de eeuw van grote meesters, zoals: Titaan, Veronese, Canaletto, Tintoretto, Pieter Bruegel de Oude, Dürer, Van Dyck en Diego Velázques. Daarnaast zijn er nog andere collecties te beschouwen, zoals werken uit het oude Egypte, Griekenland en het Romeinse rijk. Ook is er een collectie oude muziekinstrumenten te zien.

Mocht je nou niet van een stedentrip houden en ga je liever op wintersport? Trek dan het berggebied in van Oostenrijk. Vergeet niet een sneeuwketting om uw autobanden te leggen, deze zijn niet alleen veiliger, ze zijn in een aantal gebieden van Oostenrijk ook verplicht. Zo kom je tijdens de wintersport niet voor onaangename verrassingen te staan!

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

Recent

Bezienswaardigheden in Casablanca

Bezienswaardigheden in de Verenigde Staten: botanische tuinen

Bezienswaardigheden in Venlo

10 Bezienswaardigheden in Boedapest

© Bezienswaardighedenin - 2023
Made with
Web Wings