De 8 leukste bezienswaardigheden in Breda

16/11/2021
115
autorijschool Breda

Breda is erg gezellig, levendig, heeft tal van historische momenten en staat bekend als de Nassaustad. Een relatief klein stadje, maar toch heeft het een hoop bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. De grote kerk op de grote markt spant de kroon. Wanneer je een stadswandeling maakt door Breda kom je gezellige drukke plekken tegen, maar ook stille plekken waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het Begijnhof, het Valkenberg stadspark, een kleine beeldentuin, de Sint-Antoniuskathedraal zorgen allemaal voor rust. Zoek je veel beleving, bezoek dan de drukkere winkelstraten. Breda is een leuke stad voor een tof dagje uit. Haal je rijbewijs bij autorijschool Breda en ga eropuit!

De grote kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk)

De eerste bezienswaardigheid in Breda die je gezien moet hebben, is de Grote kerk, ook wel de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze prachtige kerk is te bezichtigen op de Grote markt van Breda. De kerk is een mooi voorbeeld van Brabantse gotiek. Het gebouw heeft typische hoge vensters, puntgevels, luchtbogen en versieringen. De bouw van de kerk werd gestart in het jaar 1410 en duurde tot de eerste helft van de 16de eeuw in opdracht van Engelbrecht I van Nassau.

De kerk heeft een toren die bijna 100 meter hoog is. Deze is te beklimmen voor bezoekers. Het huidige interieur geeft een sobere indruk, dit was ooit heel anders. Vroeger had de kerk een erg drukke uitstraling door de vele schilderingen. Gelukkig zijn er nog enkele restanten terug te vinden. De muur- en gewelfschilderingen getuigen van een grote historische kunstwaarde. Ook zijn er nog een aantal beeldhouwwerken te bewonderen. Verder zijn er nog een aantal kleine monumenten te bezichtigen die tegen de wand hangen.

Het Spanjaardsgat

Het Spanjaardsgat is een waterpoort, die ooit het kasteel van Breda beschermde. De poort zorgde ervoor dat overtollig water van de slotgracht werd afgevoerd. Het Spanjaardsgat werd aangelegd in opdracht van Hendrik III van Nassau in 1610. Aan beide zijden van de poort staan twee forse torengebouwtjes met zeven hoeken, de Grannaattoren en de Duiventoren.

Jaarlijks worden hier de Spanjaardsgatconcerten georganiseerd, dit is een gratis muziekfestival op pontons. Ook is dit de plek waar sinterklaas ieder jaar met de boot aankomt.

Lees ook:  Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Het kasteel van Breda

Al vanaf de 12de eeuw stond hier een kasteel. Leden van het vorstenhuis Oranje-Nassau woonden er ruim 150 jaar. Het begon in de eerste helft van de 15de eeuw met Graaf Engelbert I van Nassau (1370-1442) die naar Breda op bezoek kwam en er uiteindelijk huwde met Johanna van Polanen. Begin 16de eeuw werd het kasteel bewoond door Willem van Oranje.

In 1667 werd in dit kasteel de Vrede van Breda getekend door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der verenigde Nederlanden en Frankrijk. Hierdoor kwam er een einde aan de tweede Engels-Nederlandse oorlog. Stadshouder-koning Willem III liet het kasteel tussen 1686 en 1695 verder uitbouwen. Hierbij kreeg het kasteel de naam ‘het Prinsenhof’. De jaren hierna wordt het kasteel nog nauwelijks bewoond. Sinds 1828 zit de Koninklijke Militaire Academie hier gevestigd.

Valkenberg stadspark

Het Valkenberg stadspark was de kasteeltuin van de vroegere kasteelbewoners. De bewoners brachten hun vrije tijd graag door met valkenjacht, hier heeft het stadspark haar naam aan te danken. Bij de ingang van het park heb je een mooi uitzicht op het kasteel. Tijdens een wandeling door het stadspark, kom je enkele stukken tegen van de oude vestigingsmuur.

Het Baroniemonument

Een van de publiektrekkers in het prachtige stadspark, is het Baroniemonument. Het monument werd in 1904 geplaatst, ter herinnering aan de 500-jarige band tussen Breda en het huis Oranje-Nassau.

Begijnhof van Breda

Het Catharinabegijnhof van Breda bestond al in 1267, maar was eerst gelegen op een andere plek. Sinds 1535 bevond zich hier het Begijnhof. Daarmee is dit het oudste Begijnhof van Nederland. Het laatste begijntje dat hier leefde, overleed in 1990.

Wanneer je een indruk wilt krijgen van het leven van de begijnen in Breda, dan kun je een bezoekje brengen aan het Begijnhofmuseum op nummer 29. Hier wordt mooi in beeld gebracht hoe de begijnen hier vroeger leefden. Tevens zijn hier relieken te bezichtigen.

Eglise Wallonne- De Waalse kerk

Dit was het gebedshuis van de begijnen totdat de reformatie hier een einde aan maakte. Toen had het gebouw de naam ‘de Wendelinuskapel’. De kapel werd tussen 1428 en 1440 gebouwd in opdracht van Johanna van Polanen. Door de reformatie moesten de begijnen hun kerk afstaan aan de Franssprekenden (besluit Dordrecht 1578). Charles de Héraugière, een Waalse militair-gouverneur, die een rol speelde in de 80-jarige oorlog, eiste de kerk op. Zo komt de kerk aan de naam ‘Église Wallonne’.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Europa - De mooiste natuur

Deze naam bleef ook behouden toen de Spanjaarden in 1625 de macht overnamen en de kerk opnieuw deel uitmaakte van het begijnhof. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor evenementen, huwelijken, concerten, etc. In Breda is er nog steeds een protestantse kerkgemeenschap die instaat voor diensten  in het Frans in deze Waalse kerk.

Stedelijk museum Breda

In het stedelijk museum ontdek je de geschiedenis van Breda. Naast het oorspronkelijke gebouw, is later een nieuw gebouw geplaatst van glas. In dit museum is een verzameling te bezichtigen die bestaat uit allerlei religieuze voorwerpen uit kerken en kloosters, kunst en nog veel meer.

De bekendste stukken uit het museum zijn:

  • ‘Het portret van Mary Stuart en haar zoon Willem III’ van Gerard Honthorst.
  • De schilderijen van Petrus van Schendel, ook wel meester van het licht genoemd.
  • Christus en de Samaritaanse vrouw bij de stad Breda
  • De 6 stillevens van Jan Hendrik Frederiks uit 1799
  • De schilderijen van Auguste Allebé.

Kasteel Bouvigne en het Mastbos

Kasteel Bouvigne is nu het hoofdkantoor van het Waterschap Brabantse Delta en daarom is het park alleen doordeweeks te bezoeken. Het kasteel is niet zomaar voor iedereen toegankelijk, het is een van de officiële trouwlocaties van Breda.

Ontdek de prachtige tuinen

De tuinen zijn een prachtige plek om te wandelen. Het landgoed heeft drie verschillende type tuinen: een Franse tuin, een Engelse tuin en een Duitse tuin.

Het Mastbos

Het kasteel grenst aan het Mastbos, dit is een van de mooiste bossen in de regio. Dit bos is een rustige plek, waar je heerlijk rustig kunt zitten.

Uitgelicht

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Recent

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings