Bezienswaardigheden in Lissabon

29/08/2021
102
jezelf magnetiseren

Van traditioneel tot trendy en van historisch tot hypermodern, Lissabon heeft voor iedere vakantieganger een aantrekkingskracht. De stad is gebouwd op maar liefst zeven heuvels aan de monding van de rivier de Taag. Net buiten Lissabon kun je de rust opzoeken in de bergen van Sintra of aan de heerlijke stranden van Cascais en Estoril. Bedwing de vele heuvels van de stad te voet of met een ascensor en proef de onweerstaanbare pastel de nata. Daarnaast kun je genieten van de vele uitzichten aan weerskanten van het Praça do Comércio en het traditionele Portugese tegelwerk in Museu Nacional do Azulejo bewonderen. Lissabon heeft het zonder twijfel allemaal.

Belém

In het westen van het centrum en aan de noordelijke oever van de Taag ligt de vlakke wijk Belém. Vanuit deze plek vertrokken in de 15e en 16e eeuw de schepen van ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama. De aardbeving van 1755 bracht in Belém gelukkig weinig schade aan. Mede daardoor zijn historische gebouwen als stadspaleizen, herenhuizen en het fort Torre de Belém prachtig bewaard gebleven. Laat jezelf magnetiseren tot deze plek en breng een bezoek aan het kalkstenen Jerónimos-klooster. In dit klooster is tevens het scheepvaartmuseum gevestigd en het heeft gotische basis met oosterse en Moorse decoraties van voornamelijk scheepvaartthema’s. Het gebouw werd door koning Manuel I gebouwd als dank voor de succesvolle expeditie van Vasco da Gama naar India.

castle belem

Praça do Comércio

Dit grandioze plein ligt aan de rivier de Taag in het centrum van de stad. Het Praça do Comércio krijgt een gevoel van ruimte, omdat het aan één zijde een weids uitzicht heeft op de adembenemende rivier. Dit uitzicht wordt enkel onderbroken door het prachtige standbeeld van koning Jose I te paard, welke in het midden van het plein is geplaatst. Kijk in de richting van de stad en aanschouw de 18e-eeuwse wit en okergeel gekleurde gebouwen die rondom het plein staan en allemaal voorzien zijn van talloze bogen. Door de triomfboog van de Rua Augusta-straat in het middelste gebouw kijk je zo de binnenstad in. Het Praça do Comércio is het indrukwekkende beeld dat je vroeger als eerste aanschouwde, zodra je per schip arriveerde.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Bratislava

Castelo de São Jorge

De elf torens tellende burcht is gelegen op de hoogste heuvel van de stad: de São Jorge-heuvel. Het dateert uit het begin van de 11e eeuw en is toentertijd gebouwd door de Morgen. Verschillende poorten geven toegang tot de vele binnenplaatsen en tuinen met inheemse flora als de kurkeik. Olijfbomen en kantelen omlijsten de vergezichten over de stad, de Taag en de prachtige Ponte 25 de Abril-brug. In het museum van de burcht kun je archeologische vondsten als keramiek en tabletten met Moorse inscripties vanaf de 7e eeuw voor Christus bewonderen. Maar ook de verschillen van Lissabon voor en na de destructieve aardbeving van 1755 terugzien op verscheidene tekeningen. 

 

Uitgelicht

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Recent

De leukste bezienswaardigheden in Horst

Ontdek bezienswaardigheden in Roggel

Bezienswaardigheden in Bergen

Bezienswaardigheden in Kuala Lumpur

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings