‘Officieel’ is een horloge geen sieraad. Dat komt omdat een sieraad, ook wel juweel genoemd, geen functioneel karakter heeft. Een horloge, ook wel uurwerk genoemd, heeft dat wel. Het geeft namelijk de tijd aan. Wél beginnen vrouwelijke horloges steeds meer de sieraad kant op te gaan. Hoe dat onder andere zit leggen we je uit in dit artikel.
Geschiedenis sieraden
De aller oudste sieraden die tot nu toe zijn gevonden komen uit Marokko en worden geschat zo’n 150 duizend jaar oud te zijn. Het gaat hier specifiek om 33 kralen die gevonden zijn in de kuststad Essaouira. Op het eerste oog lijken de kralen op simpele schelpen, alleen zit er een patroon van minuscule gaatjes in. Dat patroon kan alleen gemaakt zijn door middel van gereedschap.
Het oudste sieraad dat gevonden is in Nederland, is ongeveer 6200 jaar oud. Het gaat hier om een barnsteen, ook wel fossiel hars genoemd. Barnsteen was een zeer geliefd materiaal in de prehistorie. Je kon er voornamelijk kralen mee maken, maar ook vele andere sieraden. In Velsen is in de bronstijd een nederzetting geweest, daar hebben archeologen daardoor ook een grote hoeveelheid aan afvalstukken, mislukte kralen en vuursteenboortjes om de gaten mee te maken gevonden.
Het oudste sieraad is dus een barnsteen, van ongeveer 6200 jaar oud. Het sieraad lijkt op een kraal en is gevonden in Swifterbant, een plaats in het oosten van Flevoland. De kraal is gevonden in een voormalig grafveld.
Sieraden
Vrijwel iedereen zal thuis sieraden hebben liggen. Denk aan een armband, bedelarmband, een halsketting, ring en/of een oorring. Natuurlijk zal bij de gewone Nederlander geen diadeem of kroon in de woonkamer kast liggen. De meeste sieraden zijn gemaakt uit 925 sterling zilver, en ook een klein percentage uit koper, om te zorgen voor de stevigheid.
Geschiedenis horloges
De allereerste draagbare klok met veermechanisme werd gemaakt in door Peter Henlein in Neurenberg te Duitsland. Henlein heeft er tien jaar aan gewerkt om de klok te ontwikkelen. De klokken van Henlein werden gedragen aan de riem of door middel van een ketting om de nek. Vele tijden later kwam het pas in de ronde vorm. Ook waren de klokken alleen voorzien van een uurwerk, voor een minutenwijzer was het mechanisme te onnauwkeurig.
Breguet heeft in 1810 het polshorloge uitgevonden. Uit opdracht van Carolina Bonaparte, de koningin van Napels. Toen was het polshorloge alleen voor vrouwen. Het was dus een vrouwensieraad. Ook al wordt ook gezegd dat in 1790 al het eerste polshorloge is gemaakt. Toen door Jacquet-Droz en Leschot uit Genève. Helaas is er geen bewijs van wie er nou écht de eerste uitvinder was van het polshorloge.
Aantal verkochten horloges
In 2014 is er een meting gedaan over de gehele wereld. Toen werden er: 850 duizend Omega horloges verkocht, 745 duizend Rolex horloges en 700 duizend Tag Heuer horloges. De nóg exclusievere merken zoals Patek Phillipe en Audemars Piguet verkochten 54 duizend en 32 duizend horloges.
Verschil mannelijke en vrouwelijke horloges
Logischerwijs is het grootste verschil tussen een mannelijke en vrouwelijk horloge het formaat. Gemiddeld gezien hebben mannen een bredere pols van vrouwen. Gemiddeld ligt het uurwerk van een vrouw tussen de 22 en 27 millimeter, bij een man ligt dat tussen de 35 en 40 millimeter. Hierdoor zijn mannelijke horloges ook zwaarder.
Vrouwelijk horloge
Het vrouwelijk horloge, denk bijvoorbeeld aan een black and rose gold watch, is logischerwijs ontstaan om de tijd op te kunnen lezen. De afgelopen jaren waren de vrouwelijke horloges met een diameter van 27 millimeter de trend. Het horloge moest dus echt een blikvanger zijn. Momenteel is de trend, dat de horlogekasten ongeveer 22 millimeter zijn. Daardoor wordt de functionaliteit minder maar wordt onder andere de armband eromheen belangrijker. Hierdoor wordt het dus echt gebruikt als een sieraad, en minder om de tijd op te kunnen lezen.