Sydney - Opera House
Voor velen is Australië een droombestemming voor een vakantie. En terecht, want Australië is een comfortabel land met sterk verschillende landschappen vol bezienswaardigheden, en natuurlijk een bijzondere dierenpopulatie. Lees hier bijvoorbeeld over de mooiste tropische vogels over de hele wereld! Je kunt je er daarnaast ook nog eens makkelijk verstaanbaar maken met het Engels wat je op school geleerd hebt.
Genoeg redenen om te gaan, maar het probleem is dat een vakantie naar Australië prijzig is. Het is letterlijk de andere kant van de wereld, dus je bent aangewezen op een vaak kostbare vliegreis. Ter plekke is veel dan ook nog eens duurder dan in Nederland. En het is een groot land, dus als je er iets van wilt zien moet je jezelf ook nog weten te verplaatsen. Daarom zetten we hier eens op een rijtje met wat voor een kosten je rekening moet houden als je je aan het oriënteren op een vakantiereis naar Australië.
Vliegreis
We noemden het al, voor een reis naar Australië ben je aangewezen op het vliegtuig om je naar de andere kant van de wereld te brengen. Dat gaat niet voor Ryanair-tarieven. Niet dat je dat moet willen; iets meer comfort is toch wel welkom bij zo’n lange vliegreis. Je bent immers al gauw 24 uur onderweg voordat je in Australië bent. Dat gaat dan ook met een tussenstop, of soms zelfs twee. In augustus 2019, ons hoogseizoen, ben je als je je vastpint op bepaalde data minimaal 1.168 euro kwijt voor een retour vliegreis naar Melbourne in het zuiden van Australië. Daar moet je dan wel drie tussenstops bij accepteren.
Voor een reis met minder tussenstops kom je al snel boven de 1.200 euro uit. Wanneer je je reis afstemt op de goedkoopste vluchtdata kan het je lukken om net onder de 1.000 euro te blijven. Ga je in het laagseizoen, dan kun je het geluk hebben dat je kunt vliegen voor ongeveer 800 euro als je er op tijd bij bent. Een bijkomend voordeel van gaan in het laagseizoen dat het warmer zal zijn in Australië dan gedurende ons hoogseizoen.
Accommodaties
Nu we het over de vliegreis hebben gehad, komt de vraag wat voor vakantie je wilt hebben. Ga je voor comfort, of ga je backpacken? Je maakt in ieder geval niet zo’n grote, dure reis om er maar kort te verblijven, dus voor ons rekenvoorbeeld gaan we uit van een verblijf van drie weken in Australië. Natuurlijk maakt het voor de prijs ook verschil op welke plek je verblijft.
- Een hotelkamer in Melbourne kost gemiddeld 118 euro, maar kan al van 60 euro inclusief ontbijt als je goed zoekt. Ga je backpacken, dan kun je voor gemiddeld 21 euro per nacht in een hostel op een slaapzaal verblijven.
- In Sydney liggen de prijzen iets lager: daar kost een hotelkamer bijvoorbeeld gemiddeld 110 euro.
- In kleinere steden zijn accommodaties wat goedkoper. Zo ligt de gemiddelde hotelprijs in Cairns (in het noordoosten van Australië) op 94 euro en in Perth (in het oosten) op 73 euro.
Als we een gemiddelde van 95 euro per tweepersoonskamer per nacht nemen, ervan uitgaande dus dat je een rondreis maakt, dan ben je voor drie weken ongeveer 2000 euro kwijt aan hotelovernachtingen. Kies je voor slaapzalen in hostels, dan kun je met 440 euro klaar zijn.
Eten en drinken
Ook wat betreft kosten voor eten en drinken is het relevant om te weten wat voor soort vakantie je wilt hebben. Ga je lekker iedere avond buitenshuis eten, dan moet je daar een flink stuk budget voor uittrekken.
Prijzen liggen in Australië in het algemeen 15 procent hoger dan in Nederland, en dat is ook te merken in de horeca. Een wijntje kost al snel 5,50 euro. Een gemiddeld voorgerecht kost al 13 euro in een Australisch restaurant, hoewel driegangenmenu’s dan vaak weer voordeliger kunnen zijn. In Sydney en Cairns zou het moeten kunnen lukken voor 25 euro per persoon, maar in Melbourne kost het je dan alweer 28 euro.
Dat verschil is ook zichtbaar waar het (binnenlands) bier betreft: waar je in Melbourne maar liefst 5,70 euro gemiddeld betaalt voor een halve liter bier, is dat in Sydney 5 euro en in Cairns 4,40 euro.
Ervan uitgaande dat je voor 21 dagen maaltijden moet hebben, ben je wat betreft je avondeten dus al gauw zo’n 550 euro kwijt. Daar moet je dan nog lunch bijtellen, à gemiddeld 10 euro per dag. Dan zit je al op 760 euro per persoon.
Drankjes en ontbijt, als dit niet bij je accommodatie inbegrepen is, moeten daar nog bij geteld worden.
Dat maakt het wellicht interessant om zelf te koken. In hostels is dit doorgaans mogelijk, en in Australië is het ook niet vreemd om kookgelegenheid in je hotel te hebben.
Je bent dan voor één persoon zo’n 10 euro kwijt aan boodschappen per maaltijd, want Australië is nu eenmaal wat duurder dan wij gewend zijn als Nederlanders. Daar moet je dan nog lunch en ontbijt bijtellen. Smeer je in de ochtend ook meteen je boterhammen voor de lunch, dan ben je waarschijnlijk rond de 8 euro per dag kwijt aan boodschappen daarvoor. Het totaal aan kosten voor drie weken komt dan uit op 378 euro.
Vervoer
Je wilt natuurlijk meer van het land zien dan de plek waar je vliegtuig geland is. De afstanden zijn groot in Australië, dus met een strippenkaart voor de bus kom je er niet. Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen binnen Australië. Een populaire optie is om een auto te huren. Dan heb je immers de volledige vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je dat wilt. Het huren van een kleine auto in Australië kost voor één dag minimaal rond de 30 euro. Als je de auto drie weken huurt, ben je dus minimaal 630 euro kwijt aan de autohuur. Daarbij komen nog kosten voor brandstof. Op het moment van schrijven kost benzine ongeveer 0,80 euro per liter in Australië. Dat is een stuk goedkoper dan in Nederland. De totaalkosten hiervan zijn uiteraard afhankelijk van de afstanden die je aflegt.
Binnenlandse vluchten
Een andere optie is het nemen van binnenlandse vluchten. Australië is een groot land, dus de keuze voor het vliegtuig is alleszins redelijk. Wil je bijvoorbeeld van Melbourne in het zuiden naar Cairns in het noordoosten vliegen, dan kan dat als je goed zoekt in augustus al vanaf 87 euro voor een enkele reis, hoewel de gemiddelde prijs voor die vlucht wel een paar tientjes hoger ligt dan dat. Een vlucht van Melbourne naar Perth in het oosten van het land kan in augustus vanaf 106 euro. Het land in de breedte oversteken van Perth naar Sydney kan vanaf 113 euro. Stel dus dat je je in drie weken drie keer verplaatst per vliegtuig om verschillende hoeken van het land te zien, dan zou dat zo’n 210 euro kunnen kosten.
Omdat de afstanden zo groot zijn in Australië, zijn treinen uitgerust met verschillende vormen van comfort. Hoewel je dat zo duur kunt maken als je wilt, is het in de basis al niet erg goedkoop en gaat het vooral ook een stuk langzamer dan vliegen. Het goedkoopste enkeltje van Melbourne naar Sydney kost zo’n 82,50 euro. Dit duurt ruim 11 uur. Een iets goedkoper alternatief is de bus. Dat kan vanaf ongeveer 75 euro. Dan ben je ruim 12 onderweg. Ter vergelijking: vliegen kan vanaf 39 euro en duurt anderhalf uur.
Camper: vervoer en accommodatie ineen
Het is ook mogelijk om vervoer en accommodatie te combineren door een camper te huren. Dat geeft je de vrijheid om niet alleen te gaan en staan waar je wilt, maar ook om geen hotels te hoeven boeken. Natuurlijk is de ene camper de andere niet. Er bestaan kleine modellen waar je met twee personen in kan slapen, maar natuurlijk ook het schoolvoorbeeld waar je met vier personen in kunt slapen. Het is natuurlijk wel zo dat een camper in brandstofverbruik minder zuinig is dan een auto, maar je kunt er wel door besparen op accommodatie.
Je mag hem niet zomaar langs de weg zetten en daar overnachten, dus je maakt wel kosten voor een staplek op een camping. Dat kost veelal tussen de 14 en 30 euro per dag. De huur van de camper zelf kan voor drie weken uitkomen rond de 650 euro als je voor een klein tweepersoonsmodel gaat, en rond de 1400 euro als je voor een groter vierpersoonsmodel gaat. Benzine daar gelaten, kost drie weken kamperen met een kleine camper zo’n 1100 euro. Dat is iets meer dan 53 euro per dag voor je tweepersoons accommodatie en autohuur. Met een grote camper kost drie weken autohuur en verblijf in Australië ongeveer 1850 euro. Dat is zo’n 88 euro per dag, maar daarvoor kun je vier mensen slaapplaats en vervoer bieden.
Betalen voor het pinnen
Uiteraard kun je met je pinpas Australische Dollars opnemen bij pinautomaten. Houd er echter wel rekening mee dat je voor iedere transactie buiten de eurozone transactiekosten betaalt, die per bank verschillen. Pin je vaker kleine bedragen, dan betaal je telkens deze transactiekosten. De overweging is aan jou zelf of je je veilig voelt met meer geld op zak, of dat je dan toch liever die commissie betaalt om niet met veel geld op zak over straat te moeten.
Klik hier voor onze blog over Nieuw-Zeeland en de 10 belangrijkste redenen waarom jij er een keer geweest moet zijn! Of de opkomst van crypto-toerisme.