Parijs, de hoofdstad van Frankrijk is een prachtbestemming, met heel veel bezienswaardigheden. Bezoek artistieke wijken, unieke stadsparken en iconische monumenten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad.
De Eiffeltoren
De Eiffeltoren is een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld. De spitse toren is 317 meter hoog. Het ontwerp van Gustave Eiffel werd na de officiële opening op 31 maart 1889 in eerste instantie niet met al te veel vreugde ontvangen. De vele bijnamen zijn in de loop der tijd toch positie veranderd van ‘tragische lantaarn’ tot ‘ijzeren dame’.
De Eiffeltoren biedt een waanzinnig uitzicht over Parijs. Neem hiervoor de trap of de lift. Op de eerste verdieping is het mogelijk, op 57 meter hoogte, door een glazen vloer naar beneden te kijken. De tweede verdieping (115 meter hoog) biedt het mooiste uitzicht over Parijs.
Het Louvre
In het hart van Parijs, in het eerste arrondissement, staat een van ’s werelds bekendste en best bezochte musea: het Louvre. Het museum is opgericht in 1793 en opgedeeld in drie vleugels: Richelieu, Sully en Denon. Onder de enorme kunstcollectie van ongeveer 35.000 tentoongestelde kunstwerken, bevindt zich de wereldberoemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo van Alexandros van Antiochië.
Via Pomt des Arts loop je over de Seine recht op het Louvre af. Het eerste kunstwerk staat op binnenplein Cour Napoleon: de bekendste, 21,56 meter hoge glazen en stalen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. ’s Avonds schijnt de verlichting door de ruiten van de piramide. Dit levert een prachtig effect op.

Notre-Dame
De Notre-Dame van Parijs is als een diva die om aandacht vraagt. Die krijgt de 130 meter lange vroeg-gotische kerk ook van de vele bezoekers, die het dagelijks trekt. Dit komt, omdat het gelegen is in het île de la cité, in hartje Parijs. Ook de westgevel met twee vierkante torens van 69 meter hoog trekken veel aandacht. Ga ervoor staan, en geniet van de in 1163 gebouwde kathedraal.
In april 2019 werd Parijs opgeschrikt door de brand die ontstond tijdens restauratiewerkzaamheden. Hierbij ging een deel van het dak verloren, samen met de vieringtoren (de toren midden op de kruising van de kerk).
Shoppen aan de Champs-Élysées
Avenue des Champs-Élysées is een van de belangrijkste mensen trekkers van Parijs. De 70 meter brede straat, met een lengte van 1910 meter, loopt van Place de la Concorde tot Place Charles de Gaulle, waar de Arc de Triomphe staat. In 1616 werd de lange tuinen van de Tuilerieën omgetoverd tot de ‘mooiste straat ter wereld’. Influencers vanuit de hele wereld reizen af naar de Champs-Élysées om hier gezien te worden. Zo zijn er veel die hier gaan uiteten bij culinaire restaurants onder begeleiding van voedingscoach Rotterdam .
De Champs-Élysées staat bekend om de brede trottoirs, peperdure kledingwinkels en chique restaurants. Niet al te veel geld bij je? Rustig wat rondkijken niks kopen zorgt toch voor een mooie ervaring voor liefhebbers van de haute couture. Rond de kerst (meestal tot de eerste week van januari) is de Champs-Élysées prachtig verlicht. Om het half uur verlicht de winkelstraat in een andere kleur.

Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe is een prachtig oorlogsmonument, die te vinden is in het achtste arrondissement. De triomfboog, van ongeveer 50 meter hoog, is gevestigd in het midden van een rotonde. Buitenom loopt in een grote cirkel de weg ‘Rue de Tilsitt’. Twaalf wegen kruisen puntsgewijs van Rue de Tilsitt naar binnen naar rondweg Place Charles de Gaulle toe. Hierdoor lijkt het verkeersplein van bovenaf op een pizza.
Aan de binnenkant van de triomfboog zijn de namen gegraveerd van generaals die tijdens de Franse revolutie en Napoleons oorlogen zijn omgekomen. Onderaan de boog ligt het graf van de onbekende soldaat. Bij deze onbekende Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog brandt een eeuwige waakvlam, die sinds 1922 alle overleden Franse soldaten eert.
De catacomben van Parijs
In het veertiende arrondissement is een bijzondere ondergrondse bezienswaardigheid te vinden: de catacomben van Parijs. Dit duistere netwerk is ontstaan door opgravingen uit de kalksteengroeven van Montrouge en neemt in totaal 290 kilometer in beslag. Dit is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als schuilplaats voor het verzet. Daal 25 meter de diepte in en betreed via de donkere ingang het ondergrondse gangenstelsel met beenderen van meer dan 6 miljoen mensen.
Er hangt nare geschiedenis aan de catacomben. Toen de Parijse kerkhoven in de 18e eeuw overvol raakten, werden lichamen in de catacomben geplaatst. Verken de ruim 1,5 kilometer aan opengestelde tunnels en tref hier duizenden doodshoofden en brede pilaren van andere skeletonderdelen aan.