De mooiste bezienswaardigheden in Parijs

19/12/2023
183
voedingscoach rotterdam

Parijs, de hoofdstad van Frankrijk is een prachtbestemming, met heel veel bezienswaardigheden. Bezoek artistieke wijken, unieke stadsparken en iconische monumenten. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad.

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een van de bekendste bezienswaardigheden ter wereld en ook de bekdenste als het aankomt op bezienswaardigheden in Parijs. De spitse toren is 317 meter hoog. Het ontwerp van Gustave Eiffel werd na de officiële opening op 31 maart 1889 in eerste instantie niet met al te veel vreugde ontvangen. De vele bijnamen zijn in de loop der tijd toch positie veranderd van ‘tragische lantaarn’ tot ‘ijzeren dame’.

De Eiffeltoren biedt een waanzinnig uitzicht over Parijs. Neem hiervoor de trap of de lift. Op de eerste verdieping is het mogelijk, op 57 meter hoogte, door een glazen vloer naar beneden te kijken. De tweede verdieping (115 meter hoog) biedt het mooiste uitzicht over Parijs.

eiffeltoren parijs

Het Louvre

In het hart van Parijs, in het eerste arrondissement, staat een van ’s werelds bekendste en best bezochte musea: het Louvre. Het museum is opgericht in 1793 en opgedeeld in drie vleugels: Richelieu, Sully en Denon. Onder de enorme kunstcollectie van ongeveer 35.000 tentoongestelde kunstwerken, bevindt zich de wereldberoemde Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo van Alexandros van Antiochië.

Via Pomt des Arts loop je over de Seine recht op het Louvre af. Het eerste kunstwerk staat op binnenplein Cour Napoleon: de bekendste, 21,56 meter hoge glazen en stalen piramide van de Chinees-Amerikaanse architect Ieoh Ming Pei. ’s Avonds schijnt de verlichting door de ruiten van de piramide. Dit levert een prachtig effect op.

louvre parijs

Notre-Dame

De Notre-Dame van Parijs is als een diva die om aandacht vraagt. Die krijgt de 130 meter lange vroeg-gotische kerk ook van de vele bezoekers, die het dagelijks trekt. Dit komt, omdat het gelegen is in het île de la cité, in hartje Parijs. Ook de westgevel met twee vierkante torens van 69 meter hoog trekken veel aandacht. Ga ervoor staan, en geniet van de in 1163 gebouwde kathedraal.

In april 2019 werd Parijs opgeschrikt door de brand die ontstond tijdens restauratiewerkzaamheden. Hierbij ging een deel van het dak verloren, samen met de vieringtoren (de toren midden op de kruising van de kerk). Op dit moment is de heropbouw van de Notre Dame nog in volle gang en is het niet mogelijk om de binnenkant te bezoeken.

notre dame parijs

Shoppen aan de Champs-Élysées

Avenue des Champs-Élysées is een van de belangrijkste mensen trekkers van Parijs. De 70 meter brede straat, met een lengte van 1910 meter, loopt van Place de la Concorde tot Place Charles de Gaulle, waar de Arc de Triomphe staat. In 1616 werd de lange tuinen van de Tuilerieën omgetoverd tot de ‘mooiste straat ter wereld’. Influencers vanuit de hele wereld reizen af naar de Champs-Élysées om hier gezien te worden. Zo zijn er veel die hier gaan uiteten bij culinaire restaurants onder begeleiding van voedingscoach Rotterdam .

De Champs-Élysées staat bekend om de brede trottoirs, peperdure kledingwinkels en chique restaurants. Niet al te veel geld bij je? Rustig wat rondkijken niks kopen zorgt toch voor een mooie ervaring voor liefhebbers van de haute couture. Rond de kerst (meestal tot de eerste week van januari) is de Champs-Élysées prachtig verlicht. Om het half uur verlicht de winkelstraat in een andere kleur.

Lees ook:  De 4 leukste en mooiste bezienswaardigheden in Los Angeles
champs elysees parijs

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is een prachtig oorlogsmonument, die te vinden is in het achtste arrondissement. De triomfboog, van ongeveer 50 meter hoog, is gevestigd in het midden van een rotonde. Buitenom loopt in een grote cirkel de weg ‘Rue de Tilsitt’. Twaalf wegen kruisen puntsgewijs van Rue de Tilsitt naar binnen naar rondweg Place Charles de Gaulle toe. Hierdoor lijkt het verkeersplein van bovenaf op een pizza.

Aan de binnenkant van de triomfboog zijn de namen gegraveerd van generaals die tijdens de Franse revolutie en Napoleons oorlogen zijn omgekomen. Onderaan de boog ligt het graf van de onbekende soldaat.  Bij deze onbekende Franse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog brandt een eeuwige waakvlam, die sinds 1922 alle overleden Franse soldaten eert.

arc de triomphe

De catacomben van Parijs

In het veertiende arrondissement is een bijzondere ondergrondse bezienswaardigheid te vinden: de catacomben van Parijs. Dit duistere netwerk is ontstaan door opgravingen uit de kalksteengroeven van Montrouge en neemt in totaal 290 kilometer in beslag. Dit is tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als schuilplaats voor het verzet. Daal 25 meter de diepte in en betreed via de donkere ingang het ondergrondse gangenstelsel met beenderen van meer dan 6 miljoen mensen.

Er hangt nare geschiedenis aan de catacomben. Toen de Parijse kerkhoven in de 18e eeuw overvol raakten, werden lichamen in de catacomben geplaatst. Verken de ruim 1,5 kilometer aan opengestelde tunnels en tref hier duizenden doodshoofden en brede pilaren van andere skeletonderdelen aan.

Jardin des Tuileries; koninklijke tuinen

De Jardin des Tuileries is gelegen in het hart van Parijs. En wat ons betreft verplichte kost als het aan komt op bezienswaardigheden in Parijs. Het is een oase vol met schoonheid en rust. In dit betoverende park vind je verschillende prachtige bouwwerken, tuinarchitectuur en de verschillende verfraaiingen van deze tuinen. Ook liggen hier meerdere bezienswaardigheden die bij zowel toeristen als lokale bewoners in trek zijn. De drie hoogtepunten hiervan zijn:


- De Tweelingvijvers: Midden in de tuinen bevinden zich twee vijvers, die perfect zijn om rond te wandelen. Bij deze vijver kun je ook eenden en zwanen bewonderen en genieten van het rustgevende effect van stromend water. In de zomer kan je hier zelfs met een zeilboot over de vijver varen.

- Standbeelden en sculpturen: Binnen de tuinen vind je verschillende beeldhouwwerken, van bekende artiesten. Onder andere Auguste Roden & Aristide Maillol hebben hier bekende beelden staan, die cultuur voegen aan de serene omgeving.

- Jardin des Tuileries museum: Dit museum heeft een indrukwekkende collectie vol met 19e- en 20e eeuwse kunstwerken. Bovendien is het een perfecte plek waar je even kunt ontspannen van de drukte in Parijs.

Panthéon; de eeuwige rustplaats

Dit opmerkelijke monument ligt in het hart van de wijk Quartier Latin in Parijs. Ook heeft dit indrukwekkende gebouw een rijke geschiedenis aan cultuur en kunst, het dient ook als eerbetoon aan een laatste rustplaats voor beroemde Franse figuren: Jean Moulin, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Soufflot, Alexandre Dumas en Louis Braille. Het werd gebouwd als katholieke kerk in de 18e eeuw, het heeft een neoclassicistische stijl en het interieur is versierd met prachtige fresco's en beeldhouwwerken.

pantheon parijs

Centre Pompidou

Dit is misschien wel een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Parijs, vooral wanneer het aankomt op de uitstraling van het gebouw. Het Centre Pompidou is een cultureel centrum, waar veel moderne en hedendaagse kunst te vinden is. Het cultureel centrum werd in 1977 ontworpen door de architecten Renzo Piano en Richard Rogers. Echter het geen wat zorgt voor de bijzondere uitstraling, is dat alle technische en functionele elementen aan de buitenkant van het gebouw zijn geplaatst. Dit geeft het cultureel centrum een industrieel uiterlijk. In de gallerij is er ook genoeg te doen. Zo kun je een bezoek brengen aan de kunstgalerijen en hier de moderne kunst bewonderen, kun je een bezoek brengen aan de bibliotheek of filmzaal en kun je een heerlijk kopje koffie drinken in een van de cafés of restaurants.

Lees ook:  De leukste terrassen tijdens de zomer
Centre Pompidou parijs

Le Marais

Le Marais is een wijk die doordrenkt van de geschiedenis en cultuur in Parijs. De wijk staat bekend om de pittoreske straatjes, prachtige herenhuizen, de verschillende kunstgalerijen en een zeer levendige sfeer. De wijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, tijdens deze periode was het een van de meeste aristocratische wijken van Parijs gedurende de 17e en 18e eeuw. In 1960 onderging de wijk een transformatie en werd het een centrum van kunst en cultuur. Binnen de wijk heerst een open en toegankelijke sfeer. Iedereen voelt zich hier dan ook goed op zijn gemak. Tenslotte is er veel te doen in de wijk, waaronder prachtige musea , pleinen en winkelstraten met de mooiste boetieks.

Le Marais parijs

Canal Saint Martin

Het Canal Saint Martin is misschien wel een van de mooiere bezienswaardigheden in heel Parijs. Dit schilderachtige kunstmatige kanaal loopt dwars door verschillende wijken in het oosten van Parijs. Het kanaal heeft een charmante sfeer, wordt omringd door sierlijke bruggen en groene oevers en zorgt voor een zekere mate van rust. Het kanaal heeft een rijke geschiedenis en werd begin 19e eeuw aangelegd door Napoleon Bonaparte, om zo Parijs van zoetwater te kunnen voorzien en tegelijkertijd te zorgen voor een efficiënte transportsysteem voor goederen. Rondom het Canal Saint Martin, liggen veel boetieks, cafés en restaurants. Daarnaast liggen er verschillende kunstgalerijen in de buurt. Genoeg te doen dus.

Canal saint martin parijs

Paleis van Versailles

Technisch gezien ligt deze bezienswaardigheid niet in Parijs, maar in Versailles. Op slechts 20 km afstand van Parijs ligt dit prachtige paleis, wat bekend staat om haar prachtige architectuur en interieur. Het is een korte treinrit verwijderd van Parijs en wat ons betreft deze rit meer dan waard. Zeker als je fervent liefhebber van kunst en cultuur bent. Dan is deze bezienswaardigheid wat ons betreft een must see. In het paleis vind je ook een groot historisch museum, waar je alles kunt vinden over de geschiedenis van Frankrijk. Daarnaast kun je genieten van de prachtige sprookjesachtige tuinen die het paleis omringen. Tenslotte de inrichting van dit kasteel. De plafonds zijn bewerkt met prachtig schilderwerk, uitgebreide kunstwerken en super mooie patronen. Het is vrijwel onbeschrijfelijk, maar je kunt het vergelijken met Hongaars parlementsgebouw in Budapest.

pleis versailles

Meer bezienswaardigheden in Europa

Dit was onze top 10 voor bezienswaardigheden in Parijs. Zoals je hebt kunnen lezen en zien, is er veel te zien in Parijs. Hetzelfde geldt voor andere steden in Europa zoals Berlijn en Londen. Ook hier vind je prachtige gebouwen met een nog mooiere inrichting en prachtig versierde kunstwerken. Kortom, je hoeft niet buiten Europa op vakantie om een uitgebreide cultuur te ontdekken.

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings