Bezienswaardigheden in Zeeland

22/11/2021
182
Wassenaar

Zeeland is ongenadig mooi. Wanneer je een echte watersporter of natuurliefhebber bent, dan is Zeeland echt iets voor jou. Ook als zonliefhebber of Bourgondiër kun je hier terecht. In Zeeland is alles te vinden! Je zult versteld staan van alle prachtige monumenten in Zeeland. Daarnaast kun je in Zeeland uitstekend winkelen of genieten van heerlijke lokale hapjes en drankje. Snuif de geur van de zee in je op en kom tot rust. Wij vertellen je welke dingen je gezien moet hebben Zeeland!

Stadhuis Middelburg

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat je naar Zeeland gaat en dan besluit om de hoofdstad over te slaan. Middelburg heeft een leuke en authentieke sfeer. Zo staat de stad nog vol met historie en mooie monumenten. Mocht je dit nu niet zo reuze interessant vinden en ben jij liever in de winkels te vinden. Maak je vooral niet zorgen want in Middelburg kun je lekker shoppen en overigens ook nog een genieten van heerlijk eten. Overigens bevindt zich in Middelburg de kans om de padelbaan op te gaan met je vrienden of familie.

Het stadhuis van Middelburg staat bekend als een van de fraaiste stadhuizen in ons land, die afkomstig is uit de middeleeuwen. Gebouwd in de Gotische stijl van de late middeleeuwen is er in de loop van de eeuwen het een en ander verandert aan het stadhuis.

Rond het midden van de vijftiende eeuw kregen de inwoners van Middelburg behoefte aan een nieuw ‘stedehuus’. Vandaar dat op 21 april 1452 de bouw van een nieuw stadhuis startte. Het raadhuis was niet alleen het bestuurscentrum van de stad, maar ook de vleeshal en de lakenhal. Dit sloot volledig aan op de middeleeuwse (Vlaamse) traditie.  De bouwmeesters waren dan ook Vlamingen. In 1458 was het eerste gedeelte, aan de markt klaar.

Lees ook:  De mooiste bezienswaardigheden in Wenen

Boulevard van Vlissingen

Of het nou hartje zomer is of midden in de winter, er valt altijd wat te beleven op de boulevard van Vlissingen. Daarom is een bezoek aan de boulevard zeker de moeite waard.

Allereerst kun je er heerlijk genieten van de zee en het strand, maar ook van de gezellige terrassen en winkeltjes die er gelegen zijn. Ideaal om even heerlijk achterover te gaan zitten na een wandeling langs de beelden en kunst die de boulevard versieren. Hier kun je genieten van heerlijke gerechten. Of je nu een liefhebber bent van gezonde tapas of heerlijke lokale gerechten met vis.

Jaarlijks worden er ook diverse marketen op de boulevard gehouden. Voorbeelden hiervan zijn: de Paasmarkt en de Pinkstermarkt. Deze markten zijn heuse tradities geworden, waar duizenden mensen op af komen.

Stadshaven Goes

De stadshaven van Goes, is de voormalige haven van de stad. Tegenwoordig is de haven in gebruik als jachthaven. De haven is te vinden in het centrum van Goes. Deze wordt doormiddel van ‘het Goese Sas’ met Oosterschelde verbonden. De kademuren van de haven worden gezien als rijksmonument. Rondom de stadshaven staan enkele historische huizen, waaronder ‘het Soepuus’, een voormalig getijdewatermolen. De namen van een aantal straten rond de stadshaven danken hun naam aan enkele historische producten, die vroeger belangrijk waren voor Goes. Bijvoorbeeld: de Bierkade en de Turfkade. Het is traditie dat Sinterklaas ieder jaar arriveert in de stadshaven van Goes.

Kruiperspoort Middelburg

Kruiperspoort heeft haar naam te danken aan de Kuipersgilde die hier vroeger zat gevestigd. Het is een schitterend hofje, dat je zomaar voorbij zou lopen. De Kruiperspoort is te vinden tussen de Dam en de Rouaanse Kaai. In de Kuiperspoort zijn voornamelijk huizen te vinden, die stammen uit de tweede helft van de 16e eeuw. De eerste helft van de 17e eeuw werd het hofje opgekocht door de Kuipersgilde. In de voormalige Kuiperhuizen zijn tegenwoordig een aantal bedrijven gevestigd, waaronder de stichting kunsteducatie Walcheren. Hier kunnen verschillende schilder- en tekenlessen gevolgd worden.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Schiedam

Abdijtoren de Lange Jan

De abdij telt twee kerken: De Koorkerk en de nieuwe kerk. Daartussenin zit eigenlijk de derde kerk: de Wandelkerk of het Auditorium. De huidige kerkgebouwen zijn ontstaan rond het jaar 1300. Deze waren aanvankelijk samen één abdijkerk. De nieuwe kerk werd na een brand in 1568 weer opnieuw opgebouwd. Grenzend aan de Nieuwe kerk en de Koorkerk staat een toren genaamd: Lange Jan. Deze toren is voor velen het symbool van Middelburg.

De Lange Jan is één van de hoogste torens van Nederland. Om te kunnen genieten van het uitzicht, moet je eerst 207 traptreden beklimmen. De toren heeft namelijk een hoogte van 90,5 meter. Echter heb je vervolgens een uitstekend uitzicht over Middelburg en andere Zeeuwse dorpen. Wanneer het weer heel helder is kun je zelfs andere Zeeuwse eilanden zien liggen.

Zuidhavenpoort Zierikzee

Zierikzee heeft een aantal historische gebouwen over gehouden. In de 14e eeuw was de stad omgeven door een gracht en een hoge muur. Deze muur werd versterkt door 20 muurtorens. Zes poorten gaven toegang tot de vesting. De Zuidhavenpoort, die de zuidelijke haveningang beschermde, is er nog een van.

Bij restauratiewerkzaamheden aan de poort in 1960-1966 werd een gedeelte van de middeleeuwse stadsmuur gereconstrueerd.   

Uitgelicht

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Recent

De top 10 beste bezienswaardigheden in Seoul

Top 15 bezienswaardigheden Kroatië

Bezienswaardigheden in en rondom Maasbracht

Bezienswaardigheden op Ibiza

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings