Sittard is een stadje in het zuiden van Nederland met zo 38.000 inwoners en een totale oppervlakte van 1.842 hectare. Het is de op een na oudste stad van Nederland en is de grensstreek van het Zuid-Limburgse heuvelland en Midden-Limburg. Sittard is de op een na oudste stad en hierdoor heeft Sittard een rijke historie en genoeg bezienswaardigheden.
De historie van Sittard
Sittard heeft al sinds 1243 stadsrechten en heeft hierdoor al een rijke historie die bijna 800 jaar terug telt. De stad was van 1400 tot 1794 eigendom van de hertog van Gulik. In de jaren van 1798 tot 1814 behoorde de stad daarentegen tot het Franse rijk en was het onderdeel van het Roergebied met Aken als hoofdstad. In 1814 werd Sittard door de Kozakken en vanaf 1815 werd het onderdeel van het Nederlandse koninkrijk.
De historische markt van Sittard
De binnenstad is sinds 1972 een beschermd stadsgezicht. De historische binnenstad van Sittard is prachtig en hier kan je in de zomer genieten van een hapje en een drankje op het terras. De keuze qua restaurants en terrassen is erg groot in het centrum van de stad. Je hebt de keuze uit traditionele cafés of een nieuwe hippe lounge. Links of rechtsom je kan heerlijk Bourgondisch genieten in het zuiden van het land!
Het Domijnen museum in Sittard
Als je wilt genieten van de historische geschiedenis van Sittard, hedendaagse kunst, archeologie en stedelijke historie dan is het Domijnen museum in Sittard de place to be. Het relatief jonge museum laat veel kunst en geschiedenis zien van de stad en de streken eromheen.
DSM
Een van de grootste innovatieve plaatsen van Nederland is DSM. DSM is een wereldwijd bedrijf dat actief is op het gebied van duurzaam leven, gezondheid en voeding. Het DSM terrein kent veel verschillende fabrieken die allemaal met innovatieve oplossingen bezig zijn. Door de vele fabrieken moeten er ook strikte veiligheidsregels gehanteerd worden. Deze regels zijn duidelijk bijgehouden met een veiligheidsinformatieblad.
Wat is een veiligheidsinformatieblad?
Een veiligheidsinformatieblad is er zodat bezoekers en werknemers op de hoogte gehouden kunnen worden van alle gevaarlijke stoffen die aanwezig zijn in de fabriek. Op deze manier kan er een duidelijk beeld geschetst worden van wat er allemaal op de fabriek aanwezig is. Een veiligheidsinformatieblad geeft zekerheid wanneer er iets fout gaat dat er snel en makkelijk gehandeld kan worden.
Lees hier ook over de mooie bezienswaardigheden in de omstreken van Geleen, Weert en Maastricht.