Bezienswaardigheden in Leiden

12/01/2022
121

Leiden is een grote en gezellig stad in het noordwesten van Zuid-Holland. Leiden is zowel een van de oudste en een van de grootste steden in Nederland. In de vroege middeleeuwen was Leiden al een belangrijke en aangename stad, maar dit werd in de Gouden eeuw alleen nog maar meer. In de Gouden eeuw heeft de structuur van Leiden zich gevormd, zoals we die van de dag van vandaag kennen. Leiden had in de 17e eeuw een specialiteit in lakenhandel en was daarom een bekende stad. Na de Val van Antwerpen, hebben veel vluchtelingen Vlaanderen verlaten en zijn naar Leiden verhuisd. Door deze toename van inwoners, ondervond Leiden een grote economische bloei. Door de jaren heen werd de economie slechter en liep het inwoneraantal terug. In de twintigste eeuw heeft Leiden zich ontwikkeld als toeristische stad en als middelpunt van technologische ontwikkelingen en kennis. De universiteit van Leiden en het ziekenhuis in Leiden dragen hier aan bij. Leiden is een stad waar altijd wel iets te doen is. Naast Amsterdam was ook een rijschool in Leiden de koploper voor rijlessen in Nederland. Naast dat je in Leiden leuk kunt winkelen, lekker kunt eten en mooie wandelingen kan maken langs de grachtjes, is het ook een stad die veel historische plekken bevat die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.   

De Burcht

De burcht is een belangrijk stukje geschiedenis in Leiden. Het ontwerp van de Burcht begon in de 9de en 10de eeuw. De eerste schriftelijke bronnen van het bestaan van de Burcht kwamen uit de 12e eeuw en zal dus ook voor die tijd gebouwd zijn. De Burcht had in de 11e en 12e een militaire functie. De Burcht staat de dag van vandaag bekend als een plek waar mensen naar toe konden vluchten wanneer gevaar dreigden. De Brucht heeft voor het grootste deel nog zijn originele vorm, naast was aanpassingen die sinds 1275 zijn uitgevoerd.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Frankrijk

Grachten

Leiden is een waterstad en heeft ongeveer 28 kilometer aan grachten. Een van de bekendste Leidse cabaretiers in Nederland, Jochem Meijer, heeft als nummer 1 aanrader om een elektrisch stil bootje bij ‘Bootjes en Broodjes’ te huren om vanaf daar de stad vanaf het water te bekijken. Door met een bootje de grachten kom je onder ander langs gezellige terrasjes en het Leidse Rijksmuseum.

De Sterrewacht

De Sterrewacht is een Observatorium die gebouwd is bij de Leidse Universiteit in 1633. Het Observatorium in Leiden is hiermee dan ook het oudste universitaire sterrenwacht ter wereld. Momenteel wordt dit gebouw nog steeds gebruikt voor de universiteit in Leiden. Daarnaast vinden er elk weekend inlooprondleidingen plaats. Bij de rondleidingen krijgt u een kijkje binnen en word je ook geïntroduceerd aan een stukje geschiedenis.

Pieterskerk

Vanaf de Burcht kan je Pieterskerk al bewonderen. De Pieterskerk is gebouwd in de periode van 1390 tot 1570. De kerk bevat indrukwekkende glas-in-loodramen en de middeleeuwse rust en stilte hangt er ook nog steeds rond. De enorme zuilen zijn ook een reden om even een kort bezoekje te brengen aan de kerk. De kerk heeft verder geen religieuze functie meer sinds 1975. Verder vinden er wel nog culturele en klassieke evenementen plaats.

Hofjes

Naast dat Leiden een paar interessante gebouwen heeft, geeft Leiden je ook de mogelijkheid om door romantische hofjes te lopen. De hofjes zijn voor het grootste gedeelte vrij te bezoeken. Leiden telt zo ongeveer 35 hofjes, waarvan er één zelfs een geschiedenis heeft uit het jaar 1467. De hofjes zijn gekenmerkt door dubbele rij met huizen met daartussen een tuin met waterpomp. De hofjes voelen zich een beetje aan als kleine doolhofjes. De hofjes werden vroeger door weldoeners gebouwd. Het doel van de weldoeners was om sociale huurwoningen te maken. Het was niet de bedoeling dat iedereen zomaar in deze huizen kon wonen, daarvoor moest voldoen worden aan bepaalde criteria. Denk hierbij aan leeftijdsgebonden criteria, het volgen van een specifiek geloof of wanneer iemand extreem arm was.

Lees ook:  Bezienswaardigheden in Nepal

Uitgelicht

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Recent

Bezienswaardigheden in Yuma

Bezienswaardigheden in Eijsden

Bezienswaardigheden in Edinburgh

Bezienswaardigheden in Brunssum

© Bezienswaardighedenin - 2024
Made with
Web Wings