Als hoofdstad van Gelderland, heeft Arnhem een rijke en bewogen geschiedenis die deels terug te vinden is in een aantal monumentale gebouwen. De stad is gelegen in een prachtige omgeving en is ‘de groene poort’ naar de Veluwe. Daarnaast kun je ook prima shoppen in Arnhem, wanneer je niet van cultuur houdt. In het Spijkerkwartier en de 7-straatjes kom je langs karakteristieke winkeltjes met een uniek aanbod. Neem de auto naar het prachtige Arnhem, hier is genoeg te doen. Bij theorie examen Arnhem zorgt u dat u op kunt voor uw rijbewijs. Zo kunt u een gezellig dagje uit met de auto.
De Eusebiuskerk
De Grote of de Eusebiuskerk is al meer dan vijf eeuwen het gezicht van Arnhem. Het vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereld oorlog en de wederopbouwing. In de Eusebiuskerk maakt u een reis door de tijd. De kerk is zowel historisch als eigentijds en wordt gebruikt voor verscheidene activiteiten en evenementen.
Laat u tijdens een bezoek aan deze prachtige Gotische kerk verrassen door de rijke geschiedenis die het gebouw heeft. Ontdek de prachtige kerkzaal, de historische objecten, het beroemde Strümphlerorgel en reis naar het jaar 1000 in de grafkelders van de kerk. Neem de panoramalift langs een van de grootste en zwaarste klokken van Europa. Wanneer u de lift heeft genomen kunt u op 73 meter hoogte genieten van het uitzicht over Arnhem en omstreken.
Sabelspoort
Arnhem had in de Middeleeuwen 4 stadspoorten, de Rijnpoort, St. Janspoort, Velperpoort en Sabelspoort. Alleen de Sabelspoort is overgebleven van deze 4 poorten. De naam sabel is afkomstig van het oudhollandse woord savel: zand.
Veel van de verdedigingswerken rondom de Sabelspoort werden gesloopt bij de stadsuitbreidingen in 1829 en 1853. Op de vrijgekomen grond werden woonhuizen en andere gebouwen neer gezet. De oorlogsverwoestingen in de jaren 1944 en 1945 zorgde ervoor dat de bebouwing rondom de poort werd vernietigd, maar de poort bleef wonderbaarlijk genoeg grotendeels intact. In 1952-1953 werd de poort gerestaureerd en verbonden aan het naastgelegen provinciehuis.
Het Duivelshuis
Een van de mooiste panden in de binnenstad van Arnhem is ‘Het Duivelshuis’. Het Duivelshuis werd gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw door burgemeester Johan Mynschart.
Om de oorlog te leiden steunde Karel van Gelre op zijn veldmaarschalk Maarten van Rossum. Van Rossum won veel veldslagen voor Gelderland. Maarten van Rossum stond bekend om zijn vernielzucht en extreem brute geweld. Hij wilde in 1543 het huis laten verbouwen naar zijn smaak. Sindsdien kreeg het huis officieel de naam ‘Huis van Maarten van Rossum’. In de volksmond werd het sinds de verbouwing het Duivelshuis genoemd.
Het modekwartier
Midden in het Arnhemse Klarendal ligt het Modekwartier. Dit is een creatieve wijk geheel gewijd aan mode, design, kunst en eten. In de wijk zijn een hoop winkels, galerieën, cafés, restaurants en het unieke designhotel Modez.
Op loopafstand van het Arnhemse winkelhart, in de wijk Klarendal, hebben zich tal van ontwerpers gevestigd. In de werkplaatsen en winkels kunt u de nieuwste mode of het nieuwste design vinden bij de ontwerper. In het Modekwartier vertellen alle ontwerpers elk hun eigen verhaal. Dit zorgt voor een persoonlijke en unieke ervaring in het Modekwartier.
Huis Zuypendaal
Huis Zuypendaal is gelegen in een mooi park tegen het centrum van Arnhem. Toen het huis rond 1760 werd gebouwd door familie Brantsen was de stad nog ver weg. Het huis was bestemd als buitenhuis voor de steenrijke familie. Tot 1926 werd Huis Zuypendaal bewoond door de familie Brantsen. Vervolgens heeft het gebouw meerdere functies gehad. Momenteel is het huis in bezit van Geldersch Landschap & Kasteelen. De stichting heeft het gebouw volledig opgeknapt. Op de begane grond zijn de kamers ingericht met meubels en schilderijen uit de tijd dat de familie Brantsen er woonde. Op de andere verdiepingen bevind zich het centrale kantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen.